XXL Nutrition

Zijn isolatie- of compoundoefeningen onmisbaar in een bodybuilding schema?

Bezoekers in dit topic

Big-T

Administrator
Admin
Founder - R.I.P.
15 jaar lid
Lid sinds
7 okt 2002
Berichten
55.010
Waardering
3.205
Veel schema's die gericht zijn op spieropbouw bevatten zowel compound (meerdere gewrichten) - als isolatie (één gewricht) oefeningen. Een voorbeeld van compound is de 'squat', een isolatie oefening is bijvoorbeeld 'leg extentions'. Elk heeft zo volgens voorstanders eigen voordelen. Isoleren laat je toe te concentreren op één spier of spiergroep, terwijl compound oefeningen dan weer toelaten met zwaardere gewichten te trainen. Een belangrijk aspect is dan de intensiteit, immers een hoge intensiteit aan een voldoende lange duur is voor bodybuilders de sleutel tot groei.

Wat je hierbij echter kan afvragen is of het wel nodig is om isolatie-oefeningen op te nemen in je schema, als je hetzelfde zou kunnen bereiken met compounds. Hetzelfde kan opgaan voor compound: waarom niet concentreren op elke spier en ze dus afzonderlijk aanpakken? Er valt voor beide wel wat te zeggen, of moeten we toch maar combineren voor het beste resultaat?

<h3>Zijn isolatie- of compoundoefeningen onmisbaar in een bodybuilding schema?</h3>

Je mag in detail gaan over de volgende vragen:
  • Wat zegt de wetenschap over compound vs isolatie?
  • Wijzen EMG onderzoeken mbt oefeningen meer in de richting van compound of juist van isolatie?
  • Wat vind jij van methoden als 'pre-exhaust'?
  • Merk jij bij jezelf dat één van beide methoden beter werkt?
  • Doe jij liever compound of liever isolatie?
Let op dit is slechts een suggestie van de richtlijnen die je kan gebruiken: je mag indelen volgens je eigen categorieën, onderbouw met voorbeelden uit de praktijk en wetenschap indien mogelijk.

Van alle posts wordt er in een poll door de leden één winnaar gekozen die het meest complete artikel kan schrijven. Prijs voor deze week:
  • 500 Karma punten
  • Tegoedbon om te gebruiken bij Sportfood.nl van €5 bij een bestelling onder de €50 en €10 bij bestelling boven de €50.

Succes!

<h3>Gerelateerde Topics</h3>

 
Eerst: wat is voor mij een compound en wat voor mij isolatie.

compound

- je kunt bij een compound beweging, beweging waarnemen in 2 of meer gewrichten

isolatie

- je kunt bij een isolatie beweging, beweging zien in maar 1 gewricht [wat niet wil zeggen dat je maar 1 spier of spiergroep gebruikt want dat is natuurlijk niet zo, je hebt altijd stabilisatoren nodig of zelfs synergisten [hulpspieren[

ok nu verder:

op welke oefeningen ligt je max het hoogste?

A - comound?
B - isolatie?
ik neem aan dat je voor A hebt gekozen.

wat zijn naar mijn [en menig ander] de belangrijkste dingen om hypertrophy te veroorzaken.

1 - specifiteit

- dit bedoel ik heel simpel. wil je dat je borst groter word train dan ook je borst

2 - intensiteit

- het heeft naar mijn idee geen zin om te trainen op de helft van je kunnen.
bij hypertrophy specific training word wel gesteld dat je ook kunt groeien op 70% van je kunnen bij een bepaald gewicht [dus niet van je 1rm max]. dit zal misschien ook wel zo zijn als je net een deload hebt gehad, maar ik denk dat er veel effectievere manieren zijn

3 - overload

- elke training moet minstens qua kilo's evenzwaar zijn als de vorige en het liefst zwaarder voor optimale resulateten [deload etc even buiten beschouwing gelaten]

4 - ATP turnover

- elke training moet minstens of liever meer energie hebben gekost op een bepaalde oefneing dan de vorige training om optimale resulaten te halen.


hoe gaan we dit combineren?

om goeie resulaten te halen heb je dus intensiteit en overload nodig en in mindere mate ATP turnover.
stel dat op een dumbbell fly doet en je max 20 kilo is. en om toch goed intensief te trainen [80%] begin je op 16 kilo. de dumbbells gaan bij de gym per 2 kilo omhoog.
de volgende training ga je verhogen want je hebt overload nodig. je doet dus 18 kilo. dit betekent dat je dan gelijk op 90% van je max zit. dt schiet natuurlijk niet op. en een tijd op die 16 kilo hangen geeft nu ook niet de beste resultaten.
nu kun je 3 dingen doen. zoek een manier waardoor de stapjes qua kilo's minder snel omhoog gaan. schaf bijvoorbeeld een dumbbell van 17 en 19 kilo aan. veel heb je hier ook nog niet aan.
ga HST doen. dit zou dus betekenen dat je aan aantal trainingen doet op een percentage van je 80rm, maar nu ben je je intensiteit weer kwijt. schiet ook niet veel op
wat je dus beter kunt doen is een dumbbell press. hier kun je misschien wel 40 kilo op. als je nu dumbbells hebt die per 1 kilo omhoog gaan. kun je veel vaker met kleinere stapjes verhogen voordat je op je max zit en een andere oefening moet kiezen.

conclusie

doe eerst compounds, omdat als je op 80% van je max begint het gat qua kilo's veel groter is dan bij isolatie. je kunt dus vaker met kleine stapjes verhogen en dus makkelijker overload hebben en toch intensief trainen, om hierdoor veel meer massa aan te zetten.

alleen als er niets anders beschikbaar is kun je isolatie doen.
kies dus gewoon oefeningen waar je het meeste gewicht op kunt tillen.

je hebt natuurlijk de grote 3 [hier de powerlift style uitgevoerde versie bedoeld

bench press
squat
deadlift

maar deze oefeningen is er niet duidelijk 1 spier aan te wijzen die als eerste faalt, toch zijn ze belangrijk algehele massa aan te zetten.

dan heb je nog een aantal kleinere compounds waarbij je wel gerichter een falende spiergroep kunt aanwijzen.

quadriceps

- back squat [alhoewel dit ook nog een twijfel is ivb met onderrug]
- front squat

rug

- bent over barbell row
- T-bar row
- chin ups

borst

- dumbbell chest press [flat, incline,decline]

schouders

- upright row
- overhead barbell press

triceps

- JM press
- decline barbell extention [niet te verwarren met skullcrushers wat een isolatie is]

biceps

- barbell curl variaties waarbij je ook door gebruik van biceps je ellebogen een stukje omhoog lift



samenvatting

- compounds zijn oefening waarbij beweging over meerdere gewrichten waarneermbaar is
- isoaltie zin oefeningen waarbij duidelijk in maar 1 gewricht bewging is waar te nemen ongeacht hoeveel en welke spieren je traint.
- voor dezelfde spiergroep ligt je max hoger op compounds dan isolatie [machines en pulley's buiten beschouwing gelaten omdat die geen reeël gewicht aangeven]
- het verschil tussen 80% van je max en je max is daardoor in aantal absolute kilo's groter.
- percentueel gezien kun je dus in kleinere stapjes overloaden, waardoor je altijd overload kunt hebben, intensief kunt trainen en toch lang dezelfde oefening kan doen.
- de bovenste dingen bijelkaar zullen resulteren in een groter aantal absolute kilo's vvm [mits voeding,suppletie,blessures,anabolen etc niet als beperkende factor gerekend word]
 
Ik ben zelf van mening dat compound oefeningen het beste zijn om een goed samenwerkend, in de juiste verhoudingen, en mooi lichaam op te bouwen.
Ik zal proberen dit artikel zo objectief als mogelijk te houden.

Kenmerk van isolatie met losse gewichten:

Oefeningen waarbij maar 1 gewricht wordt gebruikt; veel mensen zeggen dat je dan ook maar 1 spier traint, maar als je met losse gewichten traint,train je er nog enkele 'evenwichtsspieren' mee.
Bijvoorbeeld concentration curls, zonder je schouderspieren zou het gewicht van links naar rechts kunnen bewegen, en zonder de spieren in je voorarmen hangt je pols slap.
Je traint deze spieren dus onbewust mee, al is het maar een klein beetje.
Isolatie oefeningen zijn bedoelt om een spier geïsoleerd te trainen; met bijvoorbeeld concentration curl train je dus hoofdzakelijk je biceps.
De spier isoleren heeft als doel dat je al de energie op 1 spiergroep (dus eigenlijk enkelen) gericht wordt zodat deze maximaal getraint.

Kenmerk van isolatie met machines:

Net als met lossen gewichten is het doel de spier geïsoleerd te trainen, maar omdat met machines je een gedwongen baan moet volgen; -dus zodat het gewicht enkel omhoog kan gaan, en niet opzij (zoals met losse gewichten)- heb je je evenwichtsspieren niet nodig.
Bijvoorbeeld de preacer curl; je hand volgt een gedwongen baan, je kan er niet van afwijken, je schouders hoeven dus niet te zorgen dat je hand met gewicht in evenwicht blijft.

Dus in mij ogen zijn isolatie oefeningen met machines meer isolatie dan met losse gewichten.

Kenmerken van compound met losse gewichten:

Compound= meerdere gewrichten en spiergroepen worden gebruikt om de beweging uit te voeren.
Met losse gewichten trainen heb je, net als isolatie met losse gewichten, ook spieren nodig die je in balans houden; bij het squaten bijvoorbeeld.
Om te voorkomen dat je naar voren valt span je je kuitspieren aan om de voorkant van je voeten op de grond te drukken; om te voorkomen dat je naar de zijkant wijkt span je oa. je glutes medius en echt nog vele andere spieren aan.

Kenmerken van compound met machines:

Als je wilt squaten in een smith machine, volgt de bar een gedwongen baan, de bar kan niet opzij, voorover of achterover wijken; evenwichtsspieren heb je dus niet nodig.
Het aantal spieren dat je niet gebruikt tijdens een 'compound' oefening in een machine is enorm; allerlei kleine, achterliggende spieren, maar ook grotere hoeven niet aangespannen te worden, en worden dus niet getraint.
Of legpress; de enige spieren die je dan nodig hebt zijn enkele spieren in je bovenbenen, echter mensen voelen hun hele lichaam aangespannen, dit is een automatisme van je lichaam, je hebt de aangespannen spieren helemaal niet nodig vanwege de gedwongen baan.



Maar wat is nu beter; compound of isolatie?

Antwoord: licht eraan waarvoor je de oefening doet, dus wat jou doel is van waarom je traint.



Omdat je bij isolatie oefeningen maar 1 spiergroep bewust traint, laat je andere spieren liggen; die moet je weer met andere isolatie oefeningen trainen.
Nu zijn er zoveel geavanceerde machines die elke spier apart kunnen trainen, dus veel mensen zeggen dat compound overbodig is.
En het klopt ook wel; genoeg machines om al je spieren in je hele lichaam te kunnen trainen, maar als je al je spieren, die een bodybuilder wil showen, los zou moeten trainen; zou je uren bezig zijn: om ze allemaal te noemen ben ik even bezig; maar het zijn er zo’n 150, laten we er vanuit gaan dat sommige spieren automatisch met elkaar samenwerken; dan zullen het er nog ruim 100 zijn.
Om dus meer dan 100 spiergroepen elk apart te trainen met machine- isolatie zul je wel even bezig zijn.

Bij compound, met losse gewichten, werken vele spieren samen, zelfs bij oefeningen als military press worden vele spieren gebruikt.
Als je je hele lichaam goed wilt trainen zijn in mijn ogen de enige oefeningen: squat, deadlift, bent over row, bench press en military press.
Zo train je alle spieren die een boybuilder nodig heeft om Mr. Olympia te worden.
Ook train je je coördinatie: de samenwerking tussen je spieren is erg belangrijk, zeker in ons dagelijks leven moete we soms zware bewegingen maken; een timmerman moet bijvoorbeeld zware balken vanaf de grond naar boven z’n hoofd kunnen verplaatsen; dit is zo’n beetje dezelfde beweging als clean and jerk; de ultieme compound oefening.


Maar als je met compound heel je lichaam traint; waarom wordt isolatie dan nog gedaan?

Antwoord: omdat mensen willen dat sommige spiergroepen eruit springen.


Om je biceps goed te kunnen zien ga je curlen, om je borst eruit te laten springen ga je fly’s doen, om je quadriceps goed te kunnen zien ga je leg extentions doen.
Vaak worden isolatie oefeningen gebruikt om achterliggende spieren te trainen, dit brengt op de volgende trainingsmethode:

Pre-exhaust, waarom?

Antwoord: om achterliggende spieren weer op peil te brengen.


Pre-exhaust (bedacht door Robbert Kenned) werkt als volgt: je begint je training met isolatie; je isoleert de spiergroep die achterligt, daarna ga je compound oefeningen doen; om zo toch de coördinatie en andere spieren te trainen.
Zo kan je je dus eerst maximaal inzetten voor achterliggende spiergroepen en daarna ook nog eens op coördinatie en samenwerking tussen spieren richten.

Maar omdat je eerst de spier moe maakt heb je weinig kracht meer om een goede compound oefening te doen; je spieren zijn verzwakt, hierdoor kan je minder gewicht aan bij de compound oefening, zo worden spieren minder belast.
Door de lagere belasting daalt de activiteit van de spier, dus de toename in kracht en massa worden hierdoor sterk beïnvloed, op een negatieve manier.
Ook verzuren de spieren dan tijdens de compound workout, omdat sommige enzymen niet werken in verzuurde omgeving zal het energiepeil nog sterker dalen met de bovengenoemde gevolgen.

Ik heb deze methode zelf nog niet geprobeerd, het lijkt me namelijk weinig positieve werking hebben op je spieren die niet achterliggen.

Ook nog een nadeel van isolatie:

Als je enkel geïspleerd traint, dus geen compound; moet je elke spier met dezelfde intensiteit trainen.
Elke spier is anders; dus ook het aantal sets en reps is voor elke spiergroep anders als de intensiteit gelijk is.
Een gelijke intensiteit krijgen voor elke spiergroep is vrijwel onmogelijk; dus na een aantal maanden trainen springen sommige spiergroepen eruit; en andere zijn weer slecht zichtbaar door verschil in intensiteit.

Bij compound wordt de ‘load’ verdeelt over meerdere spiergroepen; het is dus niet mogelijk dat 1 spiergroep de hoogste intensiteit krijgt; die wordt dan verdeelt over andere spiergroepen.
Dus met compound oefeningen krijg je een lichaam met mooiere vormen met de juiste verhoudingen.



Zover mij 'stukje', sorrie dat het zo lang is, maar jullie lezen graag volgens mij.;)
 
Met compound oefeningen worden meer spieren tegelijk aangesproken omdat de bewegingen van meer gewrichten gebruik maken.
Het totaal aantal gestimuleerde spiervezels is dus ook groter en het rendement voor groei ook.

daarbij komt ook dat het lichaam bij compound oefeningen meer hormonen vrijlaat die de groei bevorderen.

What's the best way to train to generate greater release of anabolic hormones? "That's one question I've been trying to answer for several years now," says Kraemer. Here's what he and other exercise physiologists have learned thus far:

* Lift heavy. "The first principle is that the more muscle tissue you can recruit and involve, the greater will be the stimulating effect on the endocrine system," explains Kraemer. And the more weight you lift, the greater the number of muscle fibers that participate. While you don't need to go as far as to perform a lot of two-rep sets as many powerlifters do, Kraemer says that five- and six-rep sets should be a recurring part of your program if you're serious about putting on muscle size.

* Use compound movements. Aiming to maximize muscle-fiber involvement, you should also make compound (or "multijoint") movements such as the squat and deadlift workout staples. Because hormones circulate throughout the entire body, performing compound movements, particularly those that involve the large muscle groups of the lower body, can help you add mass to your entire body.


Hormonal and growth factor responses to heavy resistance exercise protocols
W. J. Kraemer, L. Marchitelli, S. E. Gordon, E. Harman, J. E. Dziados, R. Mello, P. Frykman, D. McCurry and S. J. Fleck
Exercise Physiology Division, US Army Research Institute of Environmental, Natick, Massachusetts 01760-5007.

Voor mij staan compound oefeningen dan ook vooraan als het gaat om het opbouwen van massa, vooral in de beginjaren als er eerst een basis opgebouwd moet worden.

een hele simpele reden om isolatieoefeningen ook een plek te geven in je schema is de balans van je lichaam. Bij sommigen is de biomechanica van het lichaam zo dat bijvoorbeeld de hamstrings een grote load op zich nemen bij het squatten of de deltoideus bij het benchen. De persoon kan dan moeite hebben om met benchen zijn pectoralis te ontwikkelen of met squatten zijn quads. Nadat met compounds een basis is opgebouwd beginnen deze disbalansen in het lichaam op te vallen. Met behulp van isolatie oefeningen kunnen individuele spiergroepen weer in balans worden gebracht.

Het pre-exhaust principe. Dit is onder andere nuttig om een compound oefening toch in te zetten voor een spier anders dan de dominante spier vanuit de aanleg. Bijvoorbeeld weer onze fictieve persoon waarbij de delts dominant zijn bij benchpresses.

Deze persoon kan de deltoideus door side raises voorvermoeien zodat met de bench press de borst harder moet werken omdat de dominante spiergroep bij deze fictieve persoon dus delts al moe is.

Een andere reden om isolatieoefeningen op te nemen in het schema is het ontzien van bepaalde schakels. Men kan langdurig last hebben van de onderrug en daarom last hebben met squatten. Echter afgezien van andere opties in het compound oefeningen rijtje zoals legpress is het lastig voor deze persoon om zijn quads voldoende te belasten. De leg extension biedt een mogelijkheid om de quads toch met een behoorlijke intensiteit aan te pakken.
Het is niet altijd makkelijk om een vervangende compound oefening te vinden die de zwakke schakel ontziet. Bv last van de ellebogen en presses.

Vanuit het vorige stuk tekst is ook gelijk het nadeel van isolatie te zien.
Veel mensen gaan isolatie oefeningen doen vanuit het oogpunt van veiligheid en ontzien van zwakke schakels. Maar een dominantie van isolatieoefeningen in het schema creert juist zwakke schakels. Doet men alleen leg ext en liggende leg curl voor benen dan zal de onderrug een zwakke schakel worden.

Conclusie:
Compounds en isolatie oefeningen hebben beide een eigen waarde te brengen in het trainingsschema. Ik ben van mening dat in het begin van de trainingscarriere men vooral moet concentreren op zware compounds om voldoende massa te creeren en het hele lichaam als een eenheid te trainen. Hierdoor is er minder kans op het ontstaan van zwakke schakels.
als er een bepaalde basis is beginnen disbalansen zichtbaar te worden en kunnen er isolatieoefeningen toegevoegd worden om de balans te herstellen.
 
Kan er maar 1 ding over zeggen, en ik zou niet weten welke verdere discussie mogelijk is...

Variatie en veelzijdigheid brengen het resultaat, niet of of in de zin van een compromis maken. Doe ze beide, en stem de hoeveelheid compounds en isolatie oefeningen samen aan de hand van je persoonlijke doelstelling en zelfkennis van je lichaam, afhankelijk van de resultaten die het je opleverd.

Na een zware squatsessie kan het soms die bevredigende touch geven om jezelf te slopen op de leg extension en uiterste contractie te bereiken, omdat de squat een hard belastende oefening is voor lichaam en geest, staat de leg extention het toe dat je je laatste energie volledig kunt doen opbranden aan de quadriceps die je gericht wilt afbeulen.

Als beginner raad ik uitsluitend compounds aan, veel nieuwelingen gaan graag op het peck deck zitten en zuigen zich leeg en gaan dan bankdrukken, ze beginnen zonder massa te isoleren. En gaan vervolgens al met opgebrande energie bankdrukken, terwijl ze juist met die press oefeningen juist eerst de massa moeten pakken en wat opbouwen om te isoleren.

In de cut, of in een wedstrijd voorbereiding, zou ik meer isolatie oefeningen doen omdat je het risico loopt met te zware trainingen te kampen terwijl je glycogeenlevels al veel minder zijn dan in de bulk, wat kan leiden tot massa verlies. Maar hou compounds als basis.

Conclusie voor mij is dat alle beide onmisbaar zijn, vind het tevens een beetje rare vraag. Een basketballer die een superieure dribbel heeft, maar niet kan dunken, die mist een belangrijk aspect van de sport, de algehele samenstelling moet kloppen.

En nog 1 ding, veel mensen verwarren isolatie oefeningen met definitie oefeningen, maar dat staat daar dus volkomen los van. Definitie wordt door je vetpercentage bepaald.
 
onmisbaar zijn alleen de compounds.
Met alleen isolatie serieuze spiermassa opbouwen is volgens mij nog nooit iemand gelukt maar met alleen compounds wel degelijk.

Isolatie oefeningen kunnen wel nuttig zijn maar je moet er dan een bepaald doel mee hebben,nl de spier die je isoleert.In feite zou je eigenlijk alleen isolatie oefeningen hoeven doen voor spieren die achterlopen.

Dus de basismassa bouw je met compounds en met isolatie kun je dan nog wat "bij boetseren".Is dus over het algemeen wel onmisbaar voor een optimale symmetrie.
Zelf doe ik helemaal geen isolatie en daar zijn mijn resultaten ook naar.Ik zie ook wel eens mensen die alleen maar isolatie doen en die bereiken over het algemeen verdomd weinig.De bodybuilders die er het beste uitzien doen vrijwel allemaal zware compounds en vullen dat aan met isolatie.
 
tevens een beetje rare vraag. Een basketballer die een superieure dribbel heeft, maar niet kan dunken, die mist een belangrijk aspect van de sport, de algehele samenstelling moet kloppen.
Appels met citroenen vergelijken vind ik dat. Is helemaal niet zo'n rare vraag hoor, ken er genoeg die niet deadliften en een dikke rug hebben, ken er ook die nooit isoleren en toch algemeen groeien. Discussie is daarom wel interessant. Ik heb beetje het gevoel dat er bij elk topic van de week zo'n reactie komt van 'het is allemaal toch duidelijk, wat is dit nu voor vraag' etc.... Nou voor velen is het dus niet duidelijk, en kan een discussie zeker interessant zijn.

En als je zelf betere ideeën hebt voor TVDW dan mag je die altijd posten, maar ik heb nog geen voorstellen gezien.

Bedankt voor je verdere reactie.
 
Kan er maar 1 ding over zeggen, en ik zou niet weten welke verdere discussie mogelijk is...

Variatie en veelzijdigheid brengen het resultaat, niet of of in de zin van een compromis maken. Doe ze beide, en stem de hoeveelheid compounds en isolatie oefeningen samen aan de hand van je persoonlijke doelstelling en zelfkennis van je lichaam, afhankelijk van de resultaten die het je opleverd.

Na een zware squatsessie kan het soms die bevredigende touch geven om jezelf te slopen op de leg extension en uiterste contractie te bereiken, omdat de squat een hard belastende oefening is voor lichaam en geest, staat de leg extention het toe dat je je laatste energie volledig kunt doen opbranden aan de quadriceps die je gericht wilt afbeulen.

Als beginner raad ik uitsluitend compounds aan, veel nieuwelingen gaan graag op het peck deck zitten en zuigen zich leeg en gaan dan bankdrukken, ze beginnen zonder massa te isoleren. En gaan vervolgens al met opgebrande energie bankdrukken, terwijl ze juist met die press oefeningen juist eerst de massa moeten pakken en wat opbouwen om te isoleren.

In de cut, of in een wedstrijd voorbereiding, zou ik meer isolatie oefeningen doen omdat je het risico loopt met te zware trainingen te kampen terwijl je glycogeenlevels al veel minder zijn dan in de bulk, wat kan leiden tot massa verlies. Maar hou compounds als basis.

Conclusie voor mij is dat alle beide onmisbaar zijn, vind het tevens een beetje rare vraag. Een basketballer die een superieure dribbel heeft, maar niet kan dunken, die mist een belangrijk aspect van de sport, de algehele samenstelling moet kloppen.
En nog 1 ding, veel mensen verwarren isolatie oefeningen met definitie oefeningen, maar dat staat daar dus volkomen los van. Definitie wordt door je vetpercentage bepaald.

wat een onzin! Een guard zou superieur kunnen dribbelen zonder te dunken en een center dunkt alles erin zonder ook maar 1 bal te hoeven kunnen dribbelen!
Geen goede context dus.
 
En als je zelf betere ideeën hebt voor TVDW dan mag je die altijd posten, maar ik heb nog geen voorstellen gezien.

Zal er eens over nadenken.

@ chuncky, ik zeg hiermee niet dat hij geen essentiele rol kan vervullen, en geen topbasketballer kan zijn, integendeel. Waar ik op doelde is dat je ten alle tijden, ook een topsporter of wereldkampioen, zoveel mogelijk moet improviseren ook nòg beter te worden en je niveau omhoog trekken, en daarbij alle vaardigheden en technieken in het pakket opnemen.
 
En nog wat. Ik neem aan dat jullie armen afzonderlijk trainen, biceps curls zijn ook isolatie oefeningen, en de press down en skull crusher ook.

Deadlift en Chins zie ik tevens als sterke compound oefeningen voor je armen, hoewel ik ernstig twijfel dat er hier mensen zijn die uitsluitend compounds doen voor de armen.
 
En nog wat. Ik neem aan dat jullie armen afzonderlijk trainen, biceps curls zijn ook isolatie oefeningen, en de press down en skull crusher ook.

Deadlift en Chins zie ik tevens als sterke compound oefeningen voor je armen, hoewel ik ernstig twijfel dat er hier mensen zijn die uitsluitend compounds doen voor de armen.

Ow okay.... ben niet de enigste...Doe alleen compounds voor men armen....
 
Laatst bewerkt:
Deadlift en Chins zie ik tevens als sterke compound oefeningen voor je armen, hoewel ik ernstig twijfel dat er hier mensen zijn die uitsluitend compounds doen voor de armen.
Ik heb nu 6 weken alleen compounds gedaan zonder gerichte training voor de armen, en ze groeien nu gewoon mee. En zelfs de schouders die ik nu niet gericht heb aangepakt.
 
Ik heb nu 6 weken alleen compounds gedaan zonder gerichte training voor de armen, en ze groeien nu gewoon mee. En zelfs de schouders die ik nu niet gericht heb aangepakt.

das mooi, maar misschien had je met gericht arm werk nog wel meer massa gepakt.
en heb je een voor en na omtrek meting gedaan?
 
das mooi, maar misschien had je met gericht arm werk nog wel meer massa gepakt.
en heb je een voor en na omtrek meting gedaan?
echt meten met een lint doe ik niet meer aan, valt toch altijd tegen;)
 
Wie post er nog een artikel?
 
Back
Naar boven