Fitness Seller

Stelling Verzadigde vetten en cholesterol zijn goed voor je

Bezoekers in dit topic

Daster

Monstrous Giant
15 jaar lid
Lid geworden
24 aug 2004
Berichten
11.190
Waardering
852
Lengte
1m83
Massa
85kg
Vetpercentage
9%
Ik las op een ander forum een uitgebreide reactie van een arts betreffende de stelling dat verzadigde vetten en cholesterol ongezond zijn. Zoals wel bekend is zorgen verzadigde vetten voor verhoogde testosteronspiegels, dus wel belangrijke informatie voor bodybuilders.

Wat denken jullie hiervan?

"Verzadigd vet is goed voor je. Mensen met een hoge intake leven langer dan mensen met een lage intake van verzadigd vet. En mensen met een hoge cholesterolspiegel leven langer dan mensen met een lage cholesterolspiegel. Cholesterol veroorzaakt ook geen hart -en vaatziekten; dit is dan ook nooit bewezen. Mensen letten te veel op hun vetinname, wat dus eigenlijk niet hoeft. Koolhydraten zijn de echte killers. Dit schopt je lichaam en je insulinespiegel in de war.

Het hele cholesterolgebeuren is een grote farce. Het wordt gebruikt om de buidel te spekken van grote farmaceutische bedrijven, bepaalde artsen en bedrijven als Becel.

De cholesterolhypothese bestond vroeger uit 2 delen. Het eerste deel bestond uit het gegeven dat eten met veel verzadigd vet en veel cholesterol leidt tot een verhoogd cholesterol in het bloed en zodoende dus slecht voor je is. Dan kom je automatisch bij het tweede deel van deze hypothese: cholesterol veroorzaakt hart -en vaatziekten. Deel 1 is al jaren geleden ontkracht en zelfs voorstanders van deze hypothese moesten dit toegeven. Vele studies hebben al laten zien dat het eten van verzadigd vet gepaard gaat met een afname van het totale sterftecijfer en het sterftecijfer aan hart -en vaatziekten. Daarnaast is het biochemisch onmogelijk dat verzadigd vet en cholesterol in het eten de cholesterolspiegel in het bloed chronisch zouden verhogen. Frankrijk is het mooiste voorbeeld. In Frankrijk eten ze maar raak en hebben daarmee ook het hoogste cijfer van verzadigde vetiname. Maar toch is het sterftecijfer aan hart -en vaatziekten het laagst van heel Europa. En deze trend zie je ook in andere landen met een hoge inname.

Daarnaast zou cholesterol hart -en vaatziekten veroorzaken. Dit is nooit bewezen en juist het tegendeel wel. Lage cholesterolspiegels gaan gepaard met een grote sterfte aan hart -en vaatziekten en gepaard met een hogere totale sterfte. Zelfs de Framinghamstudie, de nummer 1 studie in de wereld wat betreft risicofactoren voor HVZ toonde dit aan. En dat klinkt ook erg plausibel aangezien cholesterol obligaat is voor het lichaam. Cellen bestaan uit cholesterol, hormonen bestaan uit cholesterol etc. Er bestaat zelfs een syndroom met een aangeboren lage cholesterolspiegel met allemaal kwalen tot gevolg.

De eerste generatie cholesterolverlagers was een grote mislukking. De sterfte onder de mensen nam juist toe. Alleen maar als gevolg van het laten dalen van deze spiegel. De nieuwe generatie, de statines, doen dat minder. Ze lijken te beschermen tegen hart -en vaatziekten. Maar dit doen ze niet door het cholesterol te verlagen, maar door hun pleiotrope effecten. Effecten waarbij de bloedvaten door een bepaald mechanisme worden beschermd. De nadelige effecten van cholesterolverlaging lijken dan opgeheven te worden door de gunstige effecten. Het mooiste voorbeeld is de relatie tussen cholesterol en een beroerte. Deze relatie is er namelijk niet, sterker nog een lage cholesterolspiegel is een risicofactor voor het ontwikkelen van een beroerte. Dit is in Japan vroeger een groot probleem geweest. Daar was de inname van cholesterol zo laag dat veel mensen een beroerte kregen. Er heeft toen verplicht een toegenomen consumptie van cholesterol plaatsgevonden en zie daar: het aantal beroerten neemt af. Dus een lage cholesterolspiegel is een risicofactor voor een beroerte, maar toch beschermt een statine tegen het krijgen van een nieuwe beroerte, rara hoe kan dat. Dat kan dus nooit via de cholesterolweg zijn.

En er zijn genoeg meer argumenten te verzinnen. Want cholesterol zou plaques maken op de vaatwand en zodoende tot hart -en vaatziekten leiden. Maar waarom zijn dan alleen slagaders aangedaan? Cholesterol zit door je hele bloed, dus dat is vreemd. Je aders blijven vrij van aanslag. En als je een ader inbouw in het slagaderelijk systeem ontwikkelt het wel plaques. En als je een slagader inbouwt in het aderlijke systeem verdwijnen de plaques. En waarom is niet de hele wand van je slagaders aangedaan, maar bepaalde plaatsen, als het cholesterol in je vaatwand zou neerslaan. Hoe kan het dan mensen met een lage cholesterolspiegel van zichzelf, ook plaques kunnen vormen? Genoeg argumenten om de cholesterolhypothese tegen te spreken. Cholesterol veroorzaakt geen hart -en vaatziekten.

Ben benieuwd hoe lang dit nog duurt voordat de grote farmaceutische bedrijven en bepaalde artsen dit toegeven. Waarschijnlijk duurt dat nog wel even. Want ze vangen er immers tonnen met geld mee. Iedereen aan de statines is het motto want cholesterol is levensgevaarlijk. Klinkt ongeloofwaardig, maar er speelt zeker een vorm van corruptie binnen dit soort bedrijven. Zelfs zo erg dat bepaalde onderzoeksresultaten van statinenstudies worden achtergehouden of gemanipuleerd. Ze denken alleen maar aan geld verdienen. Kijk naar Vioxx. Al jaren was binnen het bedrijf bekend dat dit schadelijk was voor het hart, maar alsnog is het jaren op de markt gebleven.

En er zijn nog tal van andere studies en factoren die laten zien dat cholesterol helemaal niet slecht is, net zoals verzadigde vetten. Te lang om dit allemaal hier te beschouwen."
 
het gaat om de hoeveelheid... zelfs water is slecht voor je als je er te veel van binnen krijgt. (of zuurstof)
 
Just a few months ago, 2 good friends of mine called me with quite the concern:

"Isabel. Our daughter has just been diagnosed with high cholesterol. She's only 10. We stay away from whole eggs and she doesn't eat much red meat. How is that possible? "

Wow, 10 and high cholesterol already. That's pretty scary. Remember when the term "high cholesterol" was only used to describe your grandma and other old folk? (No offense granny). Well not anymore. Kids are being diagnosed with all sorts of things we once only considered "adult" conditions including high cholesterol, high triglycerides and diabetes.

So, first things first. How does anyone get high cholesterol? And how was I going to explain this to a 10 year old? Follow my little analogy....

Imagine we lived in a high crime city where criminals could be found on every street corner. In order to resolve the problem, the mayor decides to put a police officer on every street corner. Now, imagine that your friend comes to visit your city and says "Oh, I know why there is so much crime here. It is because there are police officers on each corner." Silly right? The reason why the officers were put there was because of the criminals, not the other way around!

Well, here is the mass cholesterol confusion.

The criminals are sugar and processed foods. The police officers are cholesterol.

If you eliminate the officers (cholesterol), the criminals (sugar and processed foods) continue to create damage, in this case, they are damaging your arteries. Cholesterol (police officer) is only there to help. It is coming to the rescue. So isn't it silly that people who need cholesterol to save them from more harm to their arteries are being put on cholesterol lowering drugs?

I know this is a lot to take in. So read the little story again if it still does not seem clear. The truth is, you need to wipe out the criminals, not reduce the police officers!

So now the question is, how can you keep the criminals at bay?

Stop eating an excessive amount of sugar and processed foods and adopt a healthy eating regimen that includes natural foods.

1. Include organic eggs, natural meat and poultry, veggies, fruits, raw nuts, coconut oil and olive oil into your daily eating regimen. Natural, natural, natural is the name of the game.

2. Reduce sugar drinks and drink water, water, water. Amazing things will happen once your body is hydrated (including regulating cholesterol).

3. Move it or lose it. Or in this case, move it to lose it. Exercise is one of the best ways to regulate your cholesterol levels. Even if it didn't affect your cholesterol, would there be anything to lose by trying? Oh yeah, FAT, I forgot.

Commit today to taking one step towards taking control of your cholesterol, your weight or your health and finally shoot down the criminals once and for all!

In health and happiness,



Isabel De Los Rios
Certified Nutritionist
Certified Exercise Specialist



Owja en download Fathead. :)
 
Ik vind het echt schandalig dat iemand zulke leugens durft te verspreiden.

Verzadigde vetten en cholesterol zijn relatief goed in beperkte mate, maar zijn absoluut niet noodzakelijk om te overleven en om tot een gezonde, gebalanceerde voeding te bekomen. En in een grote hoeveelheid zijn ze altijd schadelijk en grotendeels verantwoordelijk voor veel Westerse ziekten zoals obesitas en hart- en vaatziekten.
 
Ik vind het echt schandalig dat iemand zulke leugens durft te verspreiden.

Verzadigde vetten en cholesterol zijn relatief goed in beperkte mate, maar zijn absoluut niet noodzakelijk om te overleven en om tot een gezonde, gebalanceerde voeding te bekomen. En in een grote hoeveelheid zijn ze altijd schadelijk en grotendeels verantwoordelijk voor veel Westerse ziekten zoals obesitas en hart- en vaatziekten.

Zonder cholesterol ga je dood. Elke cel in je lichaam kan cholesterol aan maken als het moet.

En nog even over Verzadigde vetten die eten we al zoveel eeuwen! Sinds dat we minder van de vetten zijn gaan eten hebben we obesitas
 
Zonder cholesterol ga je dood. Elke cel in je lichaam kan cholesterol aan maken als het moet.
Ik bedoelde wat nodig is uit de voeding. Dat cholesterol nodig is in het lichaam weet ik ook.

En nog even over Verzadigde vetten die eten we al zoveel eeuwen! Sinds dat we minder van de vetten zijn gaan eten hebben we obesitas
Dit noemen we nou 2 zaken nemen en daar de verkeerde conclusie aan verbinden. Jammer dat je deze fout maakt.

Heel vroeger was er geen obesitas omdat heel vroeger het veel lastiger was om aan voeding te geraken. Nu ligt alles voor een belachelijk lage prijs klaar in de schappen van de supermarkt.

Verzadigd vet is natuurlijk wél een enorm belangrijke bron van kcal en dus een echte dikmaker in de Westerse voeding.
 
Dus jij bent niet van mening dat de oorzaak bij kh's ligt? Aangezien we met zn allen 45% minder verzadigd vet zijn gaan eten in de laatste 50 jaar.
 
Toch wel , ik geef jou gelijk als je zegt dat snelle koolhydraten een mogelijk nog groter probleem zijn dan verzadigde vetten. Ik vind het eerlijk gezegd beiden een groot probleem. En het feit dat het in veel Westerse voeding gaat om een combinatie van verzadigde vetten of transvetten en simpele suikers maakt het natuurlijk ook zo enorm ongezond.

Het gaat natuurlijk ook vooral om hoeveelheden, je kan stellen dat omega 6 op zich goed is, maar omdat we er veel teveel van eten en anderzijds van omega 3 in verhouding veel te weinig eten, wordt omega 6 net ongezond voor het lichaam.

Dus ik ben het met je eens als je stelt dat we niet puur het verzadigd vet en de cholesterol als de grote boosdoener in de voeding moeten aanwijzen. Dat zou zeer kortzichtig en verkeerd zijn. Er zijn meerdere zaken die meespelen in dit verhaal.

Echter om te gaan verkondigen dat er niets mis is met verzadigd vet en cholesterol zal mensen alleen verder verwarren. Een kleine hoeveelheid ervan is natuurlijk prima.
 
Maar dat verhaal van je mag maar 3 eieren per week is wel echt een fabeltje?
Maar idd Omega 6 plus suker plus transvet word je niet blij van. Helemaal als je er een berg MSG over heen gooit.
Heb je trouwens fathead gezien? Doet hij 2 leuke testjes hier mee.
 
Ik word ook beetje in de war gebracht.. Vooral omdat het verhaal behoorlijk goed beargumenteerd is... Weet iemand een paar onderzoeken betreffende dit? Ben toch wel benieuwd.

Ik denk iig wel dat de schadelijkheid van verzadigde vetten/cholesterol overschat wordt.
 
Waar twijfel je over dan?
 
Wie gelijk heeft Big T of die arts ;)

Bijde.

Het probleem bij hart en vaatziekten is niet zo zeer het cholesterol maar de 2 aminozuren HDL LDL. Bij 1 van de twee gaat het fout bij de aderwand. En volgens onderzoek zou het met dierlijk vet beter gaan als plantaardige vetten.


Wat meer info:
[Link niet meer beschikbaar]
[Link niet meer beschikbaar]
 
Ik word ook beetje in de war gebracht.. Vooral omdat het verhaal behoorlijk goed beargumenteerd is... Weet iemand een paar onderzoeken betreffende dit? Ben toch wel benieuwd.

Ik denk iig wel dat de schadelijkheid van verzadigde vetten/cholesterol overschat wordt.

Het is ook behoorlijk ingewikkelde materie. Het enige wat je op dit moment kunt zeggen is dat - met de huidige kennis - het verzadigd vet --> hartziekten verhaal geen enkel bestaansrecht meer heeft. Voor mannen lijken enkelvoudig onverzadigde vetten mogelijk slechter dan koolhydraten en verzadigde vetten (voor het hart).
Daaruit mag je afleiden dat cholesterol als intermediate punt (vetconsumptie --> cholesterol --> hartziekten) mogelijk toch niet zo betrouwbaar is als werd gedacht.....


Ik probeer mezelf ook te verdiepen koolhydraten vs vetten en het effect van deze nutriënten op overgewicht. Dat is een ander verhaal en ik kom er zoveel tegenstrijdige verhalen over tegen dat het bijzonder moeilijk is om hier een goed onderbouwde mening over te geven.
Mogelijk verschilt het effect op 1) verzadigingsgevoel vs BMI en 2) op gewicht blijven vs afvallen.
 
Wat mij in deze materie opvalt is dat onderzoeken vaak eenzijdig kijken en dat de media (TV, krant enz) dan allerlei verbindingen gaan leggen die helemaal niet in zo'n onderzoek voorkomen.
 
Wat mij in deze materie opvalt is dat onderzoeken vaak eenzijdig kijken en dat de media (TV, krant enz) dan allerlei verbindingen gaan leggen die helemaal niet in zo'n onderzoek voorkomen.
Bedoel je dus ook dat die schade van cholesterol en verzadigde vetten wel meevalt?
 
Heb geen bron maar overlaatst een onderzoek gelezen waaruit blijkt dat als ze HDL in de ader injecteerde de dichtgeslibte aders terug open gingen, HDL heeft dus een beschermende werking, zelf ben ik van oordeel dat verzadigde vetten niet schadelijk zijn als je ook gezond genoeg eet om HDL op peil te houden.
 
Ik probeer mezelf ook te verdiepen koolhydraten vs vetten en het effect van deze nutriënten op overgewicht. Dat is een ander verhaal en ik kom er zoveel tegenstrijdige verhalen over tegen dat het bijzonder moeilijk is om hier een goed onderbouwde mening over te geven.
Mogelijk verschilt het effect op 1) verzadigingsgevoel vs BMI en 2) op gewicht blijven vs afvallen.

Ik ben de laatste tijd ook in de war gebracht over wat nu gezonde voeding is. Probeer me voornamelijk aan de aanbevelingen van de meeste voedingsinstanties te houden: veel volkoren granen en andere complexe koolhydraten, weinig suiker, weinig verzadigd vet en regelmatig vette vis. Iets meer proteïne dan aanbevolen in verband met sporten. Dit zijn aanbevelingen die je overal hoort, ook bijvoorbeeld bij de op mij zeer oprecht en onafhankelijk overkomende voedingswetenschapper Martijn Katan (auteur 'wat is nu gezond').

Ik moet echter toegeven dat ik nu wel mijn vraagtekens plaats bij de low-fat en zeer-low-verzadigd-vet voeding. Vooral het argument dat mensen honderd duizenden jaren lang ruim verzadigd vet hebben gegeten zonder problemen vind ik sterk: het lichaam heeft zich evolutionair natuurlijk aangepast aan dat dieet. Overigens ben ik van mening dat in de voeding van de mens in de prehistorie ook koolhydraten ruim vertegenwoordigd waren (veel knollen, groente, fruit). Het lichaam kan zich aanpassen aan verschillende soorten voedingen (zie het mechanisme bij een keto dieet), de vraag is natuurlijk welke verhoudingen het gezondst zijn, e.g. welke tot de minste ziekte leidt.

Ik vraag me nu toch wel af waar mensen nou, gezien de laatste stand van wetenschappelijk onderzoek, echt ziek van worden. Is dat simpelweg overgewicht, of spelen de koolhydraten een grote rol (insuline is bad, argument bij docu fathead), gebrek aan groente en fruit of lichaamsbeweging, (verzadigde) vetten, onnatuurlijke toevoegingen (neem transvet), of andere onderdelen van de voeding?
 
Ik ben de laatste tijd ook in de war gebracht over wat nu gezonde voeding is. Probeer me voornamelijk aan de aanbevelingen van de meeste voedingsinstanties te houden: veel volkoren granen en andere complexe koolhydraten, weinig suiker, weinig verzadigd vet en regelmatig vette vis. Iets meer proteïne dan aanbevolen in verband met sporten. Dit zijn aanbevelingen die je overal hoort, ook bijvoorbeeld bij de op mij zeer oprecht en onafhankelijk overkomende voedingswetenschapper Martijn Katan (auteur 'wat is nu gezond').

Ik moet echter toegeven dat ik nu wel mijn vraagtekens plaats bij de low-fat en zeer-low-verzadigd-vet voeding. Vooral het argument dat mensen honderd duizenden jaren lang ruim verzadigd vet hebben gegeten zonder problemen vind ik sterk: het lichaam heeft zich evolutionair natuurlijk aangepast aan dat dieet. Overigens ben ik van mening dat in de voeding van de mens in de prehistorie ook koolhydraten ruim vertegenwoordigd waren (veel knollen, groente, fruit). Het lichaam kan zich aanpassen aan verschillende soorten voedingen (zie het mechanisme bij een keto dieet), de vraag is natuurlijk welke verhoudingen het gezondst zijn, e.g. welke tot de minste ziekte leidt.

Ik vraag me nu toch wel af waar mensen nou, gezien de laatste stand van wetenschappelijk onderzoek, echt ziek van worden. Is dat simpelweg overgewicht, of spelen de koolhydraten een grote rol (insuline is bad, argument bij docu fathead), gebrek aan groente en fruit of lichaamsbeweging, (verzadigde) vetten, onnatuurlijke toevoegingen (neem transvet), of andere onderdelen van de voeding?

Het lichaam leeft zelfs perfect gezond op een dieet van 100% verzadigd vet en eiwitten, dus nix aan carbs. Dit is het zero carb dieet was ff een rage op een low carb forum omdat een member daar vertelde dat hij zo al 20 jaar eet. Toen mensen het ook probeerden vielden ze niet alleen goed af ze voelden zich ook nog schitterend ook. De inuits eten trouwens ook een zero carb dieet.

Conclusie: Elke dieet dat uit natuurlijk voedsel bestaat zal wel gezond zijn, het probleem zijn de transvetten en andere chemische troep of een dieet dat bijden hoog in vet en hoog in suiker is.
 
Het lichaam leeft zelfs perfect gezond op een dieet van 100% verzadigd vet en eiwitten, dus nix aan carbs. Dit is het zero carb dieet was ff een rage op een low carb forum omdat een member daar vertelde dat hij zo al 20 jaar eet. Toen mensen het ook probeerden vielden ze niet alleen goed af ze voelden zich ook nog schitterend ook. De inuits eten trouwens ook een zero carb dieet.

Conclusie: Elke dieet dat uit natuurlijk voedsel bestaat zal wel gezond zijn, het probleem zijn de transvetten en andere chemische troep of een dieet dat bijden hoog in vet en hoog in suiker is.

Ben ik het mee eens... net zo als ze ook zeggen in Fathead Alles wat me nu eten aten we al heel lang behale de plantaardige vetten en brood (granen).
 
Back
Naar boven