XXL Nutrition

Metabolisme verminderd bij calorie restrictief dieet

Bezoekers in dit topic

Big-T

Administrator
Admin
Founder - R.I.P.
15 jaar lid
Lid geworden
7 okt 2002
Berichten
55.010
Waardering
3.205
Tot voor kort waren er enkel vage aanwijzingen en vermoedens, maar de wetenschap heeft het aangetoond: het metabolisme verminderd bij en na een calorie-restrictief dieet, meer dan wat verwacht kan worden door het verlies van spiermassa.

Dit verklaard o.a. het "jojo" effect waarbij zoveel mensen (vooral diegenen die denken dat crash diëten werken) na hun dieet snel hervallen in oude gewoonten en hun oude gewicht terugwinnen.

Effect of 6-month calorie restriction on biomarkers of longevity, metabolic adaptation, and oxidative stress in overweight individuals: a randomized controlled trial.

Heilbronn LK, de Jonge L, Frisard MI, DeLany JP, Larson-Meyer DE, Rood J, Nguyen T, Martin CK, Volaufova J, Most MM, Greenway FL, Smith SR, Deutsch WA, Williamson DA, Ravussin E; Pennington CALERIE Team.

Pennington Biomedical Research Center, Louisiana State University, Baton Rouge 70808, USA.

CONTEXT: Prolonged calorie restriction increases life span in rodents. Whether prolonged calorie restriction affects biomarkers of longevity or markers of oxidative stress, or reduces metabolic rate beyond that expected from reduced metabolic mass, has not been investigated in humans. OBJECTIVE: To examine the effects of 6 months of calorie restriction, with or without exercise, in overweight, nonobese (body mass index, 25 to <30) men and women. DESIGN, SETTING, AND PARTICIPANTS: Randomized controlled trial of healthy, sedentary men and women (N = 48) conducted between March 2002 and August 2004 at a research center in Baton Rouge, La. INTERVENTION: Participants were randomized to 1 of 4 groups for 6 months: control (weight maintenance diet); calorie restriction (25% calorie restriction of baseline energy requirements); calorie restriction with exercise (12.5% calorie restriction plus 12.5% increase in energy expenditure by structured exercise); very low-calorie diet (890 kcal/d until 15% weight reduction, followed by a weight maintenance diet). MAIN OUTCOME MEASURES: Body composition; dehydroepiandrosterone sulfate (DHEAS), glucose, and insulin levels; protein carbonyls; DNA damage; 24-hour energy expenditure; and core body temperature. RESULTS: Mean (SEM) weight change at 6 months in the 4 groups was as follows: controls, -1.0% (1.1%); calorie restriction, -10.4% (0.9%); calorie restriction with exercise, -10.0% (0.8%); and very low-calorie diet, -13.9% (0.7%). At 6 months, fasting insulin levels were significantly reduced from baseline in the intervention groups (all P<.01), whereas DHEAS and glucose levels were unchanged. Core body temperature was reduced in the calorie restriction and calorie restriction with exercise groups (both P<.05). After adjustment for changes in body composition, sedentary 24-hour energy expenditure was unchanged in controls, but decreased in the calorie restriction (-135 kcal/d [42 kcal/d]), calorie restriction with exercise (-117 kcal/d [52 kcal/d]), and very low-calorie diet (-125 kcal/d [35 kcal/d]) groups (all P<.008). These "metabolic adaptations" (~ 6% more than expected based on loss of metabolic mass) were statistically different from controls (P<.05). Protein carbonyl concentrations were not changed from baseline to month 6 in any group, whereas DNA damage was also reduced from baseline in all intervention groups (P <.005). CONCLUSIONS: Our findings suggest that 2 biomarkers of longevity (fasting insulin level and body temperature) are decreased by prolonged calorie restriction in humans and support the theory that metabolic rate is reduced beyond the level expected from reduced metabolic body mass. Studies of longer duration are required to determine if calorie restriction attenuates the aging process in humans. TRIAL REGISTRATION: ClinicalTrials.gov Identifier: NCT00099151.
Entrez PubMed

Uiteindelijk gaat het erover dat je langer leeft door minder te eten, hoewel daar meer onderzoek voor nodig is... vaker op dieet dus als dat je interesseerd!
 
thx! weer nuttige info die ik weer kan uitpluizen;)

en een extra motivatie voor als je in de cut zit!
 
Wanneer je na een crashdieet overgaat op een dieet hoog in eiwitten en dit rustig aan opvoert, zou je toch een groot deel van je verloren gewicht moeten kunnen behouden volgens een recent onderzoek.
 
Gaat er idd om rustig op te bouwen B, helemaal mee eens.
 
Ongeveer 6% maar in 6 maanden, zelfde uitkomst al een studie op avant labs (mss was het dezelfde studie, maar ik geloof het niet).

Erg weinig imo.
Maarja, gedaan in mensen met overgewicht. Krachsporters zoals wij die veel lager zitten in vet% zullen vermoedelijk veel meer nadeel hebben, omdat hormoonlevels drastischer dalen als je laag zit in bf.
 
BBD zei:
Ongeveer 6% maar in 6 maanden, zelfde uitkomst al een studie op avant labs (mss was het dezelfde studie, maar ik geloof het niet).

Erg weinig imo.
Maarja, gedaan in mensen met overgewicht. Krachsporters zoals wij die veel lager zitten in vet% zullen vermoedelijk veel meer nadeel hebben, omdat hormoonlevels drastischer dalen als je laag zit in bf.
6% is een belangrijk verschil in die zin dat kleine verschillen in het metabolisme al grote gevolgen hebben voor het lichaam. Ik denk ook dat het verhoogt naarmate je dieet strenger was, en je lichaamsvet lager. Kijk het eens na van AL, volgens mij dezelfde?
 
Big_T zei:
Uiteindelijk gaat het erover dat je langer leeft door minder te eten, hoewel daar meer onderzoek voor nodig is... vaker op dieet dus als dat je interesseerd!
maar dan moet je wel zo weinig calorienen eten zodat sirt1 geactiveerd word, iets dat cellen blijkt te beschermen en zo het ziektes als kanker, hartziekten etc kan verminderen
besides, rode wijn lijkt sirt1 te activeren;)
 
ik ben iig niet van plan om minder te gaan eten, laten we het daarop houden :D wel grappig dat het nooit eerder echt was bewezen
 
Back
Naar boven