Fitness Seller

Het modern sportdieet

Bezoekers in dit topic

Kenjie

Competitive Bodybuilder
Elite Member
15 jaar lid
Lid geworden
23 aug 2005
Berichten
1.663
Waardering
0
Het modern sportdieet (= basisdieet) Dr. Paul M.M. Nijs
De basis van een sportdieet moet natuurlijk blijven, dit wil zeggen dat commerciële en fabrieksmatig samengestelde preparaten niet de regel maar de uitzondering moeten blijven in de voeding van de sporter. deze moet in principe zijn voeding halen uit de dagelijkse 'keuken' en niet uit de apotheek of de dieetwinkel. Daarom is het nuttig de hoofdlijnen aan te halen van het modern dieet die voortgekomen zijn uit verworvenheden van zowel klassieke als in de laatste tijd opgekomen alternatieve voedingsleren.
In volgorde van belangrijkheid citeren wij vier grote groepen voedingsmiddelen voor sportlui (maar ook voor andere leden van het gezin!):
VOLLE (=ALLE SOORTEN) GRANEN, ZADEN EN NOTEN: Ofschoon deze gewoonlijk bij de zg. koolhydraten of meelstoffen gerangschikt worden, gaat het in al deze gevallen om praktisch volledige voeding, d.i. koolhydraten, proteïnen, oliën, vitaminen en mineralen.
GROENTEN EN VRUCHTEN (=ONGESCHILDE): Deze bevatten voornamelijk vitaminen, mineralen, secundaire plantenstoffen en balaststoffen (= vezels die onverteerbaar zijn). Groenten en vruchten worden vaak ten onrechte bij de koolhydraten gerekend ofschoon zij in de eerste plaats dienen om weinig calorierijke maar des te meer vitaminen-, mineralen- en vezelrijke voeding te verschaffen. Pas in de tweede plaats tellen vooral de vruchten mee als leveranciers van lagere suikers of lagere koolhydraten in tegenstelling tot de granen die hogere suikers of hogere koolhydraten (= zetmeel) voortbrengen.
DE VISGROEP: Deze omvat niet alleen vis maar ook schaaldieren, vlees, gevogelte en dergelijke. Ofschoon deze groep meestal aangezien wordt als proteïnen (=eiwitten) groep bevat hij in feite ook vooral verborgen vetten naast enkele vetoplosbare vitaminen en ook wat mineralen. Vis en gevogelte bevatten de goede verborgen vetten (= anticholesterol) en dierlijk vlees bevat de slechte verborgen vetten (= cholesterol).
ZUIVELPRODUCTEN: Daaronder verstaan wij karnemelk, half-afgeroomde melk, half-afgeroomde yoghurt, melkwei e.a. die verantwoord zijn, maar ook af te keuren zuivelproducten zoals kaas, eieren (=eierdooiers, want wit van ei is goed), boter en margarines (alleen de poly-onverzagdigde dieetmargarines zijn goed!). Kaas, eierdooiers, boter en margarines zijn te vermijden omwille van hun verzadigde vetgehalte (= cholesterol) ondanks de proteïnen en vitaminen die resp. in kaas en eierdooires zitten!
Recuperatie van de geleverde inspanningen gebeurt enkel tijden de (nacht)rust. Inderdaad, niet alleen inname van voedsel maar een vrij lange rust of slaap doet recuperen. Daarom wordt er voor wie het nodig heeft een nachtrust van minstens 9 uur tot zelfs 10 uur aanbeveeld. Als profatleet is het ook aan te raden na een zware training in de namiddag een middagdutje te doen, dit versnelt de recuperatie.
's Morgens:
Het ontbijt moet de voornaamste maaltijd zijn! Desnoods staat men een half uur vroeger op om lang, rustig en veel te eten zoals dit de gewoonte is in de Angelsaksische landen:

Uit gehele vruchten bereide jam, konfituur of gelei: met name uit bessen maar gezoet met ingedikt appel - en perensap, niet met suiker

Als broodsmeersel: niets, tenzij margarines uit poly-onverzadigde vetten.

Enkel magere platte kaas: alle gewone platte kazen en alle harde kazen zijn ten strengste af te raden (= bevatten tot 60% onzichtbaar en gevaarlijk vet)

Gedroogde of blikjes vis: maar liefst geen gerookte vis omdat het rookproces kankerverwekkende stoffen kan opleveren. Absoluut geen zg. charcuterie zoals worstjes, saucijsjes, patés, vleesmayonnaises en dergelijke bereidingen omdat ze niet alleen veel verborgen dierlijk vet bevatten maar bovendien nog verhit vet wat niet alleen aderverstoppend is maar ook leverbelastend en kankerverwekkend.

Als zoetstof: zeker geen witte suiker, ook geen rietsuiker, bruine suiker of honing. Aanbevolen wordt de zg melassesiroop (ijzer en calcium!). Desnoods kunstmatige zoetstof, maar dan enkel zg. aspartamen (bv Candarel)

Drank: bij voorkeur karnemelk (=calcium!), desnoods magere melk, ook vruchtensap en groentensap verdienen aanbeveling alsmede (magere) vloeibare yoghurt. Natuurlijk zijn koffie, thee en/of cacao maar dan zonder gewone suiker toegelaten.

Vruchten: minstens 3 stuks zoals citrusvruchten (sinaasappelen, pompelmoezen, mandarijntjes en dergelijke), appelen, peren, kiwi's enz. Fruitsap is goed maar de gehele vruchten (liefst zo mogelijk met schil) zijn nog beter (vezelgehalte hoger en meer tannienen)

Graanproducten (volle!) zoals bijv:

roggebrood

voltarwebrood

tarwekiemen

Brinta

muessli

zilvervliesrijst

havermout

cereals

Tussendoortjes:
Deze kunnen bijvoorbeeld tijdens de training of op het werk/school meegenomen worden in de voor- of in de namiddagpauze:

Droge vruchten: rozijnen, vijgen, dadels, gedroogde abrikozen, gedroogde appelen, gedroogde bananen (niet gesuikerd!) enz

Noten: amandelen, walnoten, pinda's, hazelnoten, pistachenoten, cashuenoten,...

Droge volgraankoekjes: muesslikoekjes of muesslirepen, ...

Vloeibaar voedsel
Dit kan als papje of drankje genomen worden tijdens de wedstrijd of zware training. Men moet de volgende ingrediënten mengen:
(1)

2à3 eetlepels Brinta of dextrienmeel

2à3 koffielepels kaliumzout vb Cosalt (uit de apotheker)

150ml sinaasappelsap of het sap van 2 citroenen of 2à3 eetlepels pure vitamine C (uit de apotheker)

zwarte thee

als zoetstof: melassesiroop naar believen

fruktosesuiker naar believen (Brengt na opname geen plotse daling van het glucosegehalte teweeg zoals glucose waardoor men geen lichte inzinking krijgt in de prestatie.

bessensap tijdens het seizoen of bessenextrakten buiten het seizoen (uit de apotheker): als stimulans en tegen kleverige monde

mineraalwater: tot 400 à 500m ml in totaal
(2)

een plus minus isotone drank: 2/3 mineraalwater + 1/3 fruit en/of groentesap

's Middags
Hetzij een warme maaltijd, hetzij een broodmaaltijd, indien een warme maaltijd kijk dan naar de hoofding 's avonds. Indien het een broodmaaltijd is de hoofding 's morgens met die verstande dat er nog een koude groentenmaaltijd bijkomt. Bijv. voltarweboterhammen gevuld met salade, schijfjes tomaten, geraspte worteltjes enz samen met wat vis of gevogelte.

's Avonds
Deze warme maaltijd kan bestaan uit:

koude groentenschotel; een mengsel van alle soorten groenten, vers en koud te gebruiken zonder de gewone mayonnaise maar eventueel met een mengsel van citroensap en plantenolie.

groentensoep: bereid uit alle soorten groenten met (eventueel) het kookwater van de voor het hoofdgerecht bestemde, gekookte groenten.

aardappelen: een vaak miskende maar nuttige vitamine C en mineralenbron. Beste is stomen in de schil. Nooit bakken of frieten ervan maken. (verhit vet is schadelijk)

gekookte groenten: sommige groenten zijn rauw weinig appetijtelijk en dus moet men ze wel koken. Nooit echter te lang koken!

Vis of gevogelte: als hoofdgerecht. Vis is de gezondste bron van eiwit want zonder cholesterolachtig vet en met onverzadigde vetten. Het beste is de vis te koken indien men hem toch in de pan bakt moet het vel verwijderd worden. Liefst geen dierlijk vlees eten. Ook hier is stoofvlees weer beter dan gebakken vlees. Roosteren of grillen verdiend geen aanbeveling (mogelijk vormen van kankerverwekkende producten). Schaaldieren zijn ook toelaatbaar. Wild is qua cholesterolachtige vetten iets beter dan gewoon dierlijk vlees maar slechter dan gevogelte, en dus ook niet aan te bevelen.

dessert: minstens 3 stukken rauwe vruchten

drank: mineraalwater, fruitsap, karnemelk. Indien de warme maaltijd 's avonds genomen wordt, mag men ook wat bier (abdijbier met hoge gisting) of wijn (rode wijnen bevatten voldoende tannienen, die als secundaire plantenstoffen zo sterk werken als Vitamine C) drinken maar geen enkel andere alkoholische drank zoals aperitief drank, likeuren of gedestilleerd.

Voor het slapen:
Indien men last heeft met de nachtrust kan een drank gedronken worden als:

slaapthee: kruidenthee op basis van Valeriaan

een glas warme melk met melassesiroop
 
Dit is het laatste dieet dat ik onlangs van men sportarts kreeg . Vind het wel intressant en daarmee post ik het voor de liefhebbers .

Hoop dat die het leest er wat aan heeft !
 
Is zeker interessant, bedankt...;)
 
wel veel fruit moet ik zeggen
 
Heb de indruk dat het over een 'algemeen' sportdieet gaat, meer gericht op duursporters ed.
 
Roosteren of grillen verdiend geen aanbeveling (mogelijk vormen van kankerverwekkende producten).

WTF grillen is superlekker
 
vind het 10x niks die hele tekst niet volgens mij een vertaald dieet ofniet??? niet echt nederlands
 
kga er zeker gebruik van maken

Kenjie zei:
Dit is het laatste dieet dat ik onlangs van men sportarts kreeg . Vind het wel intressant en daarmee post ik het voor de liefhebbers .

Hoop dat die het leest er wat aan heeft !
Hey Kenjie ..
Ik liep met een aantal vragen over mijn voeding , maar die heb ik nu niet meer ...
Kan ,mijn lol op ...
groetjes marian
 
Back
Naar boven