XXL Nutrition

Macro's: het maakt allemaal niet uit

Maakt het wel of niet uit of je complexe koolhydraten eet?

  • Wel!

    Stemmen: 37 74,0%
  • Niet!

    Stemmen: 13 26,0%

  • Totaal stemmers
    50

Bezoekers in dit topic

Dusky

Advanced Bodybuilder
10 jaar lid
Lid sinds
3 sep 2010
Berichten
1.057
Waardering
19
Lengte
1m88
Massa
79kg
Vetpercentage
11%
BELANGRIJK: LICHT JE KEUZE TOE, DIT TOPIC GAAT OVER UITLEG, DE POLL IS MINDER BELANGRIJK. LEES DEZE POST OOK DOOR!

Er is veel informatie beschikbaar op internet die zegt dat het het beste is om complexe koolhydraten te eten, als je wilt afvallen, of als je wilt aankomen.

Maar de laatste tijd kom ik steeds vaker tegen, dat het op macro niveau helemaal niet uitmaakt wat je doet. Als je een calorie surplus hebt, kom je aan. Ongeacht de complexheid van je koolhydraten. Een clean of dirty bulk hangt dan ook volledig af van de grootte van je surplus en niet van bruine rijst vs suiker (bijv). En als je een calorie tekort hebt, val je af, ongeacht of je twixen of havermout eet voor je koolhydraten.

Wat denken jullie? Maakt het uit als je wilt cutten of bulken of je complexe koolhydraten eet, of simpele koolhydraten?

Ik heb het hier dus niet over het aantal gram eiwitten dat je per dag eet, of over micronutriënten.

Discuss.
 
Laatst bewerkt:
JE bent wat je eet.
 
Kun je dat duidelijker uitleggen?
 
Eet gezond (complexe) dan ben je gezonder, eet ongezond (simpele) ben je ongezonder.
 
Maar daar gaat dit topic niet over, misschien was dat niet duidelijk. Het gaat om cutten/bulken. Niet over gezond/ongezond zijn.
 
Laatst bewerkt:
Het maakt wel uit, maar minder dan vroeger werd gedacht.
 
Op zich maakt het niet uit. Wat ik wel merk is dat complexe kh vaak meer bulk hebben tov calorien waardoor ze vullender zijn, wat weer op te lossen is door bij simpele kh wat extra vezels te nemen.
 
Ik ben van mening, dat het het beste is als 60-80% van je carbs complex zijn. Dit grond ik op ervaring! In de cut at ik weleens een lidl kipschnitzel bij mijn rijst. Dat zijn 20 gram fast carbs..en ik merkte er geen flikker van betreft fat gainen ofso...Het draait voornamelijk om kcals tellen en het 100% hitten van je macros.

---------- Post toegevoegd Sat 13 Oct 2012 om 14:19 ----------

Zeker true. Ik had een periode dat ik soms op 20 gram fast carbs op een dag zat. Dat was 200 ml melk bij het ontbijt en een kiwi. Verder was alles complex..ik at toen na twee weken zo gegeten te hebben een bord witte pasta..pff at zeker 150 gram weg maar had na 10 minuten killer cravings..het vulde voor geen meter!


Op zich maakt het niet uit. Wat ik wel merk is dat complexe kh vaak meer bulk hebben tov calorien waardoor ze vullender zijn, wat weer op te lossen is door bij simpele kh wat extra vezels te nemen.
 
Eigen ervaring is dat het vooral om het type suikers draait waarnaar je koolhydraten afgebroken worden. Sacharose bijvoorbeeld, is een combo van glucose en fructose. Zetmeel is voor zover ik weet een keten van glucosemoleculen. Verder heb je natuurlijk losse fructose en glucose en nog wat andere suikers. Ik probeer altijd te zorgen dan in mijn afbraakprofiel van suikers glucose fructose domineert, niet dat ik geloof dat je bang hoeft te zijn voor fructose, maar ik zorg altijd dat ik meer glucose heb. Voelt beter in mijn geval.

Qua fruit zou ik bijvoorbeeld veel eerder naar een banaan neigen dan een appel, de appel is zoeter per calorie(veel hoger percentage fructose), maar geeft minder en minder stabiele energie en vult veel slechter.


(Als basis zou ik sowieso zetmeel nemen overigens.)
 
The Science Of Nutrition: Is a Carb a Carb? Written By Menno Henselmans

Are 50 grams of sugar more fattening than 50 grams of rice? Are whole grains always better than refined grains?


Should you limit your fruit intake to avoid fructose overconsumption? Sure enough, not all carbohydrates are created equal. There are many methods in use to classify carbs and even terms for specific kinds of carbs.

Take sugar for example. Sugar is widely believed to be excessively fattening. That is, many people believe that calorie per calorie sugar is more fattening than other carbs. Others point out all carbs end up as glucose in your body and cite the truism that a calorie is a calorie. Those arguments are often countered by theories involving insulin and the ‘a calorie is a calorie’ slogan doesn’t mean all calorie sources have the same effect on your body composition. Foods differ in their effects on your metabolism and their ease of absorption, which is one of the reasons why protein is less fattening than fat, calorie per calorie.

Rather than having a theoretical debate on the issue, which seems to be what most people in the fitness industry like to do, I’d rather just look at the empirical facts. People know me as an academic, but I’m also a pragmatist and I ultimately only care about results. Since I’m mainly interested in bodybuilding, I will look specifically at the effects of different types of carbs on your body composition.

Before I get to the juicy parts, it’s important to first briefly discuss a few methodological issues. To make an informed decision, it helps to go beyond the “jacked bodybuilders mainly eat rice and people eating sugar are always pudgy couch potatoes, so rice is better than sugar” kind of reasoning. Unfortunately, the vast majority of the research done on the effects of different carbs on body composition is methodologically flawed. Many studies don’t control for the intake of other macronutrients, not even protein or total energy intake, and use ad libitum (Latin for ‘as much as you want’) eating protocols. Much of the research on sugar is done on rats. Instead, we want studies that compare groups of people that are identical in all respects except the source of the carbohydrates in their diets and then look at if these different diets result in different body composition changes.

After delving deep into the clustercrap we call the health and fitness literature, I found some shining examples of science that provide all the information we need.
Simple vs. Complex Carbs

One way to distinguish carbs is by the simple/complex classification. According to the MedlinePlus Medical Encyclopedia, “The classification depends on the chemical structure of the food, and how quickly the sugar is digested and absorbed. Simple carbohydrates have one (single) or two (double) sugars. Complex carbohydrates have three or more sugars.” Examples of simple carbs include fructose (fruit sugar), lactose (milk sugar) and sucrose (table sugar). Complex carbs, sometimes called starches, include legumes, potatoes, rice and grain products. Note that the simple/complex distinction is completely arbitrary.

At molecule 3 in the chain of sugars we simply start calling it complex. So, does it matter for a bodybuilder if a carb is simple or complex? In a 6 month study of 390 participants, one group ate a diet high in complex carbs and another group ate a diet high in simple carbs.

Both diets contained the same amount of calories and carbohydrates in total. There were no differences in fat loss or muscle retention. The diets were also identical in their effects on blood lipids. In support of these findings, other studies have found that diets containing different amounts of sugar resulted in the same body composition changes. In a different kind of study, replacing part of a diet’s complex carbs by simple carbs did not result in any changes in body composition. A recent meta-review of the literature on the effects of fructose on body weight concluded that substituting fructose for other iso-caloric carbs does not cause weight gain.


So, for bodybuilding purposes, it doesn’t matter if the carbs in your diet come from simple or complex sources as long as the total amount is the same.

The Glycemic Index

A possible explanation for the above findings is that the arbitrary simple/complex classification of carbs does not achieve what it’s intended to do. As the GI Group reports, “Terms such as complex carbohydrates and sugars, which commonly appear on food labels, are now recognized as having little nutritional or physiological significance. The World Health Organization and Food and Agriculture Organization recommend that these terms be removed and replaced with the total carbohydrate content of the food and its GI value. The glycemic index (GI) is a ranking of carbohydrates on a scale from 0 to 100 according to the extent to which they raise blood sugar levels after eating. Foods with a high GI are those which are rapidly digested and absorbed and result in marked fluctuations in blood sugar levels. Low-GI foods, by virtue of their slow digestion and absorption, produce gradual rises in blood sugar and insulin levels.” An interesting hypothesis.

Note the subtle rhetoric of calling slow digestion a ‘virtue’ instead of a property. It doesn’t really explain the above findings, but at least it’s a physiological measure (the effect on blood sugar). So, let’s see if it holds up in the court of science.
Does the glycemic index of a diet determine its effects on body composition?

A study comparing weight loss diets with the same energy content and macronutrient composition but a different glycemic index (and therefore load) found no changes in muscle retention or fat loss between groups.
Moreover, the glycemic load of the diets didn’t affect appetite as measured by perceived hunger, fullness, compliance and ad libitum food intake. Even markers of health were unaffected, including blood pressure, heart rate, fecal patterns (yes, they measured this), glucose and insulin metabolism (!) and blood lipids.

The only indicator of the participants’ health that differed between the groups was a higher decrease in LDL cholesterol in the low-glycemic load group. If you’re worried that the above may not apply to bulking, these results were replicated in a study of weight gain instead of loss.

A meta-analysis and systematic review also supported these findings and concluded that the effects on health markers were dependent on their initial values. Low glycemic load diets are good for your health if you’re initially unhealthy (like obese or diabetic), but in healthy populations there was no effect. This is an example of a ceiling effect. You can’t fix what isn’t broken, so if you’re already healthy, eating ‘healthy’ foods at some point stops making you even healthier.

If you’re lean, watch your diet and are physically active, it’s safe to say you belong in the healthy category and the glycemic load of your diet has no considerable effect on your health.

What about exercise performance?

Nope, not even endurance exercise performance is affected by the GI of the food eaten before the training session. Neither do beta-endorphin levels, rate of perceived exertion, heart rate, ventilation, lactate, respiratory quotient and substrate oxidation rate. For anaerobic strength training, the GI of the carbs you eat makes absolutely zero difference in the gym. The whole ‘needing carbs for energy’ thinking is in your head anyway.

Physically, energy is measured with calories. ‘Energy’ in psychological terms is mainly the result of sympathetic nervous system activity and eating carbs actually decreases this.


The Insulin Index

You could object that the insulin index is really the measure we should be concerned about, but many of these studies implicitly also studied this. Replacing grain products with sugar or white rice with brown rice, as was done in some of these studies, increases not just the glycemic index and load, but also the insulin index. In general, the glycemic and insulin index correlate strongly, with most differences being attributable to the fat and protein content of the foods instead of the carbohydrate content. As such, the above conclusions about the glycemic index also hold for the insulin index. All of this may sound too good to be true for some, but sometimes you really literally can have your cake and eat it too. You can get shredded without limiting yourself to rice as your only carb source. Eating sugar won’t make your six-pack fade away into a tumorous gut if you watch your calories. And you certainly shouldn’t avoid eating fruit or dairy because too much fructose or lactose will make you fat.

That’s exactly the kind of broscience that drives bodybuilders into following obsessive and monotone diets that aren’t healthy in psychological or nutritional terms.

Take Home Messages
For your body composition, it doesn’t matter if a carb is classified as simple or complex or if it has a high or low glycemic or insulin load or index. Only the total amount of carbs in your diet matters and this only matters because carbs contain calories.
For your health, the source of carbs is only relevant if you’re unhealthy. If you’re already healthy, it generally doesn’t matter.

Before you go tell everyone I said it’s ok to stuff yourself with candy, please remember that this article only deals with carb sources at the level of macronutrients. Different carb sources contain not only different macros and different types of carbs, but lots of other stuff as well, notably micronutrients. I cannot stress this enough. Calories from sugar may not differ from calories from sweet potatoes, but sugar still contains empty calories, whereas sweet potatoes are packed with other stuff that’s good for your health. The sugar content and the insulin index of foods is normally irrelevant for bodybuilders.

What matters is what else is in the food. In sum, a carb is a carb.

Bronvermeldingen en link naar het artikel
http://www.simplyshredded.com/the-science-of-nutrition-is-a-carb-a-carb.html
 
top, dan kan ik vanaf nu enkel letten op de micronutriënten en mij geen fluit aantrekken van de GI-waarde!
 
Maar daar gaat dit topic niet over, misschien was dat niet duidelijk. Het gaat om cutten/bulken. Niet over gezond/ongezond zijn.

Qua bulk/cut maakt het niet uit, qua gezondheid wel. Zo simpel is het volgens mij.

Je kan je ook wel voorstellen dat een dieet van marsen en snickers echt niet gezond is en je trainingen ook niet gaat helpen, dus een cut op enkel snickers om maar iets te zeggen zal je waarschijnlijk een hoop kracht kosten omdat je je minder goed zal voelen/minder energie zal hebben en over het algemeen gewoon ongezonder zal zijn.

Verder vind ik wel dat je af en toe je cut mag aanvullen met iets om te zondigen, het maakt voor mij persoonlijk de cut een stuk gemakkelijker vol te houden. Ik zorg er dan wel voor dat het binnen mijn macro's past. In de bulk kan je gewoon af en toe eens gek doen imo.
 
Als je puur naar caloriebalans kijkt maakt het niet uit of de calorieën uit complexe of simpele koolhydraten komen. 500 cal is 500 cal. Maar simpele koolhydraten leveren eigenlijk 'lege' calorieën.

Complexe koolhydraten hebben wel meer voordelen
-Lagere glycemische index (dus minder hoge pieken in je insulinespiegel)
-Bevatten meer vitaminen en mineralen
-Bevatten vezels
 
Verschil tussen complex en simple carbs is irrelevant voor BB imo. Wel is het zo dat producten met complex carbs over het algemeen een beter totaalpakket aan macro en micronutrients hebben. Daarom kan je die dus beter zoveel mogelijk kiezen, wil je optimaal resultaat

Zoals in dat artikel van Menno Henselmans staat: " Calories from sugar may not differ from calories from sweet potatoes, but sugar still contains empty calories, whereas sweet potatoes are packed with other stuff that’s good for your health."
 
Er is veel informatie beschikbaar op internet die zegt dat het het beste is om complexe koolhydraten te eten, als je wilt afvallen, of als je wilt aankomen.
Dit heeft dus niet te maken met de caloriewaarde die ze verschaffen maar met die andere voordelen..

Maar de laatste tijd kom ik steeds vaker tegen, dat het op macro niveau helemaal niet uitmaakt wat je doet. Als je een calorie surplus hebt, kom je aan. Ongeacht de complexheid van je koolhydraten. Een clean of dirty bulk hangt dan ook volledig af van de grootte van je surplus en niet van bruine rijst vs suiker (bijv). En als je een calorie tekort hebt, val je af, ongeacht of je twixen of havermout eet voor je koolhydraten.
Dit is wel vrij logisch en basic info toch?
 
Goed artikel :)

Hij zegt dat laag glycemische koolhydraten geen gezondheidsvoordelen opleveren voor mensen die toch al gezond waren, maar wel dat 'ongezonde' mensen er voordelen bij hebben. Beetje paradoxaal klinkt dat.. Misschien zijn die gezonde mensen wel zo gezond omdat ze altijd laag glycemische koolhydraatbronnen nemen?

En nog een voordeel van koolhydraten met een lage glycemische index wat hij noemt:
The only indicator of the participants’ health that differed between the groups was a higher decrease in LDL cholesterol in the low-glycemic load group.

Dus het heeft ook positieve invloed op je HDL/LDL ratio. Wel belangrijk verschil lijkt me
 
Hoe zit het eigenlijk met bier? Ik weer dat dat ook lege kcals zijn maar zijn ze ook op macro-niveau gelijk aan iets als suiker? Ik dacht ooit gelezen te hebben dat er van bier maar een aantal kcal werden opgenomen en niet de volledige waarde? Ik weet er het fijne niet van.
 
top, dan kan ik vanaf nu enkel letten op de micronutriënten en mij geen fluit aantrekken van de GI-waarde!

Dat denk ik dan ook weer niet
zoals hier boven als werd gezegd. voor doeleinden als bb maakt het niet uit. een surplus van kcal is een surplus. fin.

Maar het zal niet zo effectief zijn als je enkel simpele kcal, lage kwaliteid eiwitten en vet eet. tegenover wat gezonder voedsel
Simpele carbs kunnen weer sneller hechten aan vet.

Dus je zal er beter toch maar rekening met houden denkik persoonlijk
 
Back
Naar boven