Zoals aangekondigd in mijn eerste topic op dit forum, hierbij wat toelichting op het Excel-bestand wat ik heb gebruikt om te komen tot mijn eerste bulkschema. Handig m.n. voor de beginners onder ons (waaronder ikzelf ) om door “trial and error” te komen tot een effectief schema.
DOWNLOAD BESTAND (rechtsklikken, "Save as.." of "Opslaan als..")
STAP 1: Bereken je energiebehoefte op [Link niet meer beschikbaar] (of een andere vergelijkbare site) en vul het aantal Kcal in in B2.
STAP 2: Je target wordt nu “regulier + 500 Kcal” (zie B3, evt. handmatig te wijzigen). In de cellen E6 t/m E8 staat wat dit betekent voor het in te nemen aantal grammen per dag gesplitst naar koolhydraten, eiwitten en vetten. Indien je iets wilt veranderen in aan de standaardverdeling (50% - 30% - 20%), dan kan dat in B6 t/m B8.
STAP 3: Vervolgens kun je voor (maximaal) 8 maaltijden producten selecteren met de witte menu’s. Na het selecteren van een product verschijnt 2 cellen naar rechts automatisch de standaardmaat (eetlepels, grammen, centiliters, etc.). Vul in kolom C jouw hoeveelheid in en de bijbehorende waardes (Kcal, E-K-V) worden geplaatst in de kolommen E t/m H. Ook wordt het totaal (zie onderaan) bijgewerkt en het verschil met je target. De truc is dus net zo lang te puzzelen tot alles +/- op 0 uitkomt. Het lezen van eerdere topics blijft overigens een must om bepaalde producten te mijden of in een andere stadium te nemen.
Product niet in de lijst? In het tabblad “Calorietabel” kunnen nog max. 100 producten toegevoegd worden (eerst goed zoeken, meeste staan er wel in). Handigst is wel om regels tussen te voegen i.p.v. onderaan te plaatsen zodat alles op alfabet blijft staan Na toevoegen product: Even Excel afsluiten en bestand opnieuw openen en zie daar, het product (en bijbehorende waardes) is nu toe te voegen aan het eetschema.
Tenslotte: Dit model is niet “heilig”, slechts een hulpmiddel om het gepuzzel wat te vergemakkelijken. Ik wil dus geen gezeik over onderkinnen, groene bultjes in de schaamstreek, overbeharing in de neusholtes of whatsoever. Met andere woorden: Check je schema’s altijd even bij mensen die er verstand van hebben, en dat ben ik niet :grin:
Opmerkingen zijn uiteraard welkom! Succes!
DOWNLOAD BESTAND (rechtsklikken, "Save as.." of "Opslaan als..")
STAP 1: Bereken je energiebehoefte op [Link niet meer beschikbaar] (of een andere vergelijkbare site) en vul het aantal Kcal in in B2.
STAP 2: Je target wordt nu “regulier + 500 Kcal” (zie B3, evt. handmatig te wijzigen). In de cellen E6 t/m E8 staat wat dit betekent voor het in te nemen aantal grammen per dag gesplitst naar koolhydraten, eiwitten en vetten. Indien je iets wilt veranderen in aan de standaardverdeling (50% - 30% - 20%), dan kan dat in B6 t/m B8.
STAP 3: Vervolgens kun je voor (maximaal) 8 maaltijden producten selecteren met de witte menu’s. Na het selecteren van een product verschijnt 2 cellen naar rechts automatisch de standaardmaat (eetlepels, grammen, centiliters, etc.). Vul in kolom C jouw hoeveelheid in en de bijbehorende waardes (Kcal, E-K-V) worden geplaatst in de kolommen E t/m H. Ook wordt het totaal (zie onderaan) bijgewerkt en het verschil met je target. De truc is dus net zo lang te puzzelen tot alles +/- op 0 uitkomt. Het lezen van eerdere topics blijft overigens een must om bepaalde producten te mijden of in een andere stadium te nemen.
Product niet in de lijst? In het tabblad “Calorietabel” kunnen nog max. 100 producten toegevoegd worden (eerst goed zoeken, meeste staan er wel in). Handigst is wel om regels tussen te voegen i.p.v. onderaan te plaatsen zodat alles op alfabet blijft staan Na toevoegen product: Even Excel afsluiten en bestand opnieuw openen en zie daar, het product (en bijbehorende waardes) is nu toe te voegen aan het eetschema.
Tenslotte: Dit model is niet “heilig”, slechts een hulpmiddel om het gepuzzel wat te vergemakkelijken. Ik wil dus geen gezeik over onderkinnen, groene bultjes in de schaamstreek, overbeharing in de neusholtes of whatsoever. Met andere woorden: Check je schema’s altijd even bij mensen die er verstand van hebben, en dat ben ik niet :grin:
Opmerkingen zijn uiteraard welkom! Succes!