- Lid sinds
- 27 apr 2012
- Berichten
- 11.291
- Waardering
- 6.037
- Lengte
- 1m80
- Massa
- 100kg
- Vetpercentage
- 6%
Aangezien ik mij verveel vandaag, en ik voeding interessant vind, dacht ik laat ik weer eens een keertje wat schrijven waar jullie ook misschien iets aan hebben. Voor de meer ervaren sporters zal dit waarschijnlijk niks nieuws zijn en ook niet interessant,
maar voor de newbies bevat deze post, hoop ik, nuttige en misschien wel bevrijdende informatie.
Erg vaak is hier op het forum te zien dat mensen suikers schuwen en alleen volkoren producten eten, uit angst voor insuline en lichaamsvet. Zij maken voedingsschemas waarin vrijwel alleen 'gezonde' en volkorenproducten voorkomen, en nauwelijks tot geen bewerkte producten. Ik moet hier wel bij vermelden dat onderstaande informatie gaat over gezonde mensen met een gezonde insuline-respons. Bij diabetis kan het een heel ander verhaal worden.
Hoewel volkoren producten onweerlegbaar vaak gezonder zijn wat betreft micronutrienten (vitamines, mineralen, spoorelementen), is het verder erg onzinnig om onderscheid te maken tussen enerzijds mono- en disachariden (simpele koolhydraten/suikers) en anderzijds polysachariden (complexe koolhydraten/zetmeel).
In de bulk is het niet heel moeilijk om aan de aanbevelingen te komen, en zeker omdat vijwel iedereen een multivitaminecomplex neemt, zal ik de micronutrienten verder buiten beschouwing laten. Daarbij zal ik voor de duidelijkheid (thanks blarock) nog noemen dat een adequate inname van vezels zeker van belang is, mocht dit niet duidelijk zijn. Dit probeer ik geenszins te weerleggen.
Allereerst is het denk ik handig even kort samen te vatten wat de glycemische index nou precies is voor de echte noobs onder ons. Wikipedia geeft de volgende definitie:
Verder zie je soms de angst voorbij komen voor insuline-spikes. Insuline zorgt voor o.a. vetopslag en het stoppen van vetmetabolisme, en van voedingsmiddelen met een hoge GI stijgt je insuline extremer dan van voedingsmiddelen met een lage GI, dus van een hoge GI wordt je dik. Wederom is dit onzin. Behalve dat een gezond lichaam prima in staat is een glucosespike te verwerken zonder dat dit enige problemen geeft, ga je van producten met een hoge GI ook niet vetter worden dan van producten met een lage GI. Waar je vet van wordt is een kcal overschot, and thats it. De GI gaat niet op magische wijze om de wet van massa- en energiebehoud heen. Een kilo lichaamsvet bevat (volgens mij) 7700 kcal, of dit lichaamsvet nu gevormd wordt uit eiwit, vet of koolhydraat. En aangezien een gram koolhydraat 4 kcal levert, of deze koolhydraat nu simpel of complex is, kan het niet anders wezen dan dat je van simpele koolhydraten evenveel aankomt als van complexe.
Los van deze informatie is de GI opgesteld door onderzoek te doen naar insulinereacties in testpersonen die in fasted state waren, en ze vervolgens OF een bron van simpele koolhydraten te geven, OF een bron van complexe koolhydraten, zonder vetten of eiwitten.
Daarom is het om twee redenen onzinnig om deze index te vertalen naar je eigen voeding, 1 je bent zeer waarschijnlijk niet in een fasted state (zelfs na de nacht is je lichaam waarschijnlijk nog bezig met het verteren van de voeding van de vorige avond als je gewoon normaal eet savonds) en twee, je neemt je koolhydraten vrijwel altijd in in combinatie met andere voedingsmiddelen, waarvan vezels en met name vetten de opnamesnelheid enorm verlagen. Een gram suiker ingenomen met een bron van vet zal erg laag scoren op de GI index.
In mijn ogen doen veel mensen veel en veel te moeilijk als het neerkomt op het samenstellen van een dieet. Zodra mensen een voedingsschema maken denken ze elke vorm van simpele koolhydraten te moeten schrappen omdat deze ongezond zijn, en eten ze alleen nog maar volkoren producten. Onzin! Als jij zin hebt in suiker in je thee, in een stuk appeltaart, in aardappels, in jam op je brood, of in de voeten van je slapende moeder onder te laten lopen met stroop en dit eraf te likken, gewoon doen! Voeding is geen noodzakelijk kwaad om je gainzz mogelijk te maken, je hebt smaakpapillen gekregen zodat je kan genieten van eten. En als jij af en toe zin hebt in een bult suiker wegvreten mag dat best, niks mis mee. Verhalen van ik reageer slecht op suiker, ik word al dik als ik naar suiker kijk; onzin.
En als jullie het niet geloven, ik hou sinds kort een logje bij waarin ik mijn dagelijkse voeding ook noem. Nou wil ik niet meteen zeggen dat ik een superlichaam heb, maar ik sta toch redelijk droog, terwijl ik erg veel ‘ongezonde’ dingen eet. > http://forum.dutchbodybuilding.com/f81/j-wheydoetookmees-lief-dagboek-325388/
maar voor de newbies bevat deze post, hoop ik, nuttige en misschien wel bevrijdende informatie.
Erg vaak is hier op het forum te zien dat mensen suikers schuwen en alleen volkoren producten eten, uit angst voor insuline en lichaamsvet. Zij maken voedingsschemas waarin vrijwel alleen 'gezonde' en volkorenproducten voorkomen, en nauwelijks tot geen bewerkte producten. Ik moet hier wel bij vermelden dat onderstaande informatie gaat over gezonde mensen met een gezonde insuline-respons. Bij diabetis kan het een heel ander verhaal worden.
Hoewel volkoren producten onweerlegbaar vaak gezonder zijn wat betreft micronutrienten (vitamines, mineralen, spoorelementen), is het verder erg onzinnig om onderscheid te maken tussen enerzijds mono- en disachariden (simpele koolhydraten/suikers) en anderzijds polysachariden (complexe koolhydraten/zetmeel).
In de bulk is het niet heel moeilijk om aan de aanbevelingen te komen, en zeker omdat vijwel iedereen een multivitaminecomplex neemt, zal ik de micronutrienten verder buiten beschouwing laten. Daarbij zal ik voor de duidelijkheid (thanks blarock) nog noemen dat een adequate inname van vezels zeker van belang is, mocht dit niet duidelijk zijn. Dit probeer ik geenszins te weerleggen.
Allereerst is het denk ik handig even kort samen te vatten wat de glycemische index nou precies is voor de echte noobs onder ons. Wikipedia geeft de volgende definitie:
Hiermee is het meeste wel gezegd denk ik. Koolhydraten die hoog scoren op de glycemische index worden gemakkelijker opgenomen door het lichaam in de vorm van glucose, en laten daarmee het bloedsuiker stijgen, wat resulteert in een verhoogde insulineafgifte, waardoor de bloedsuikerspiegel weer zal dalen naar normale levels. Koolhydraten die moeilijker zijn af te breken voor het lichaam, zoals zetmeel, (maar ook tot glucose!) laten het bloedsuiker geleidelijker stijgen. Hiermee is het hele GI-verhaal eigenlijk al te ontkrachten; wat je koolhydraatbron ook is, of je nu 100 kcal aan schenkstroop drinkt, of 100 kcal aan havermout weglepelt, uiteindelijk zal dezelfde hoeveelheid glucose in het bloed worden opgenomen. Het is dus complete onzin om te zeggen dat je van suiker dik wordt en dat havermout gezonder is dan suiker (again, we laten de micronutriënten buiten beschouwing). Het verschil zit het wel in het feit dat laatstgenoemde vezels bevat en minder energiedicht is, waardoor 100 kcal aan havermout een voller gevoel zal geven dan 100 kcal aan suiker. Dus nogmaals, wat je bron van koolhydraten ook is, koolhydraten worden afgebroken tot enkelvoudige suikers voordat ze opgenomen worden. Dus ook havermout wordt omgezet in suiker, voordat je lichaam het opneemt in de darm.De glykemische index of GI is een maat voor het effect van koolhydraten op de bloedglucosespiegel. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glykemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glykemische index hebben.
Verder zie je soms de angst voorbij komen voor insuline-spikes. Insuline zorgt voor o.a. vetopslag en het stoppen van vetmetabolisme, en van voedingsmiddelen met een hoge GI stijgt je insuline extremer dan van voedingsmiddelen met een lage GI, dus van een hoge GI wordt je dik. Wederom is dit onzin. Behalve dat een gezond lichaam prima in staat is een glucosespike te verwerken zonder dat dit enige problemen geeft, ga je van producten met een hoge GI ook niet vetter worden dan van producten met een lage GI. Waar je vet van wordt is een kcal overschot, and thats it. De GI gaat niet op magische wijze om de wet van massa- en energiebehoud heen. Een kilo lichaamsvet bevat (volgens mij) 7700 kcal, of dit lichaamsvet nu gevormd wordt uit eiwit, vet of koolhydraat. En aangezien een gram koolhydraat 4 kcal levert, of deze koolhydraat nu simpel of complex is, kan het niet anders wezen dan dat je van simpele koolhydraten evenveel aankomt als van complexe.
Los van deze informatie is de GI opgesteld door onderzoek te doen naar insulinereacties in testpersonen die in fasted state waren, en ze vervolgens OF een bron van simpele koolhydraten te geven, OF een bron van complexe koolhydraten, zonder vetten of eiwitten.
Daarom is het om twee redenen onzinnig om deze index te vertalen naar je eigen voeding, 1 je bent zeer waarschijnlijk niet in een fasted state (zelfs na de nacht is je lichaam waarschijnlijk nog bezig met het verteren van de voeding van de vorige avond als je gewoon normaal eet savonds) en twee, je neemt je koolhydraten vrijwel altijd in in combinatie met andere voedingsmiddelen, waarvan vezels en met name vetten de opnamesnelheid enorm verlagen. Een gram suiker ingenomen met een bron van vet zal erg laag scoren op de GI index.
In mijn ogen doen veel mensen veel en veel te moeilijk als het neerkomt op het samenstellen van een dieet. Zodra mensen een voedingsschema maken denken ze elke vorm van simpele koolhydraten te moeten schrappen omdat deze ongezond zijn, en eten ze alleen nog maar volkoren producten. Onzin! Als jij zin hebt in suiker in je thee, in een stuk appeltaart, in aardappels, in jam op je brood, of in de voeten van je slapende moeder onder te laten lopen met stroop en dit eraf te likken, gewoon doen! Voeding is geen noodzakelijk kwaad om je gainzz mogelijk te maken, je hebt smaakpapillen gekregen zodat je kan genieten van eten. En als jij af en toe zin hebt in een bult suiker wegvreten mag dat best, niks mis mee. Verhalen van ik reageer slecht op suiker, ik word al dik als ik naar suiker kijk; onzin.
En als jullie het niet geloven, ik hou sinds kort een logje bij waarin ik mijn dagelijkse voeding ook noem. Nou wil ik niet meteen zeggen dat ik een superlichaam heb, maar ik sta toch redelijk droog, terwijl ik erg veel ‘ongezonde’ dingen eet. > http://forum.dutchbodybuilding.com/f81/j-wheydoetookmees-lief-dagboek-325388/
Laatst bewerkt: