Je komt toch aan door meer calorieën naar binnen te krijgen dan dat je verbrand op een dag? En dat wordt dan toch omgezet in vet?
En koolhydraten geven je energie om te trainen en eiwitten herstellen je spieren weer na het trainen. Is dit juist?
Het is nogal kort door de bocht maar dat klopt ja.
Iets uitgebreider,
Simpele koolhydraten worden vrijwel direct omgezet in vet, of je moet zo intensief bezig zijn dat het meteen verbruikt wordt of je moet een hoge verbranding hebben waardoor het wel wordt gebruikt, als het uiteraard niet met emmers tegelijk genuttigd wordt.
Complexe koolhydraten moeten eerst worden verteerd waardoor het wat meer verspreid in je bloedbaan komt, waardoor de kans op een overschot om om te zetten naar vet veel geringer is. Maar als jij de hele dag op je luie reet zit en 10 boterhammen naar binnenwerkt 'omdat het gezond is' dan moet je niet gek op kijken als je in een paar maanden modder vet bent.
Eiwitten worden omgezet in aminozuren en die worden vooral gebruikt om onder andere spierweefsel te repareren/aan te zetten, maar ook andere weefsels te repareren, te groeien, voor van alles en nog wat. Een teveel aan eiwit wordt gewoon afgebroken, echter een teveel (als in, echt teveel) aan eiwitten kan wel voor ernstige problemen zorgen.
Vetten komen in veel soorten voor, waaronder enkelvoudige on- en verzadigde vetten en meervoudige on- en verzadigde vetten. Vetten worden gewoon bij je andere vetreserves geplaatst totdat ze nodig zijn. De verzadigde vetten kun je het beste vermijden omdat die zonder moeite bij je vetreserves kunnen aansluiten, er voor zorgen dat andere vetten en zelfs afvalstoffen er makkelijk op aansluiten maar je lichaam heeft er wel wat meer moeite mee om ze weer af te breken.
Onverzadigde vetten moeten eerst een beetje bewerkt worden, maar ook niet veel. Die zullen echter makkelijker weer worden afgebroken. Voor de rest worden vetten gebruikt om vitamines en andere belangrijke stoffen te transporteren.
Er zijn vast nog wel wat puntjes op toe te voegen. Zo weet ik even niet of er nog een belangrijk verschil tussen meer en enkelvoudige vetten zat.