AndroidHealthClinic

6 De lekkende darm: dieet en de auto-immuunrespons (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Esperantisto

Freaky Bodybuilder
15 jaar lid
Lid geworden
11 okt 2002
Berichten
6.844
Waardering
25
H6 The leaky gut: diet and the auto-immune response - De lekkende darm: dieet en de auto-immuunrespons

Mensen zijn acht- tot tienduizend jaar geleden voor het eerst graan gaan gebruiken als voedingsmiddel. Wild graan vormt vrijwel onverteerbaar voedsel voor mensen, maar door het drogen en malen van graan kan het toch als voedsel gebruikt worden. Hierdoor konden grote beschavingen tot bloei komen, maar dat had zijn prijs. Het vermogen om een plant te kunnen eten om te overleven betekent nog niet dat die plant dan gezond voor ons is. Zoiets dergelijks is het geval voor de meeste graansoorten en hier leggen we uit waarom.
De menselijke spijsvertering is ontworpen om voedsel af te breken dat we eten en om de nutriënten daaruit te absorberen. De darmwand vormt een barrière, die bepaalde voedingsstoffen toelaat en andere tegenhoudt. Een dieet dat voornamelijk op granen is gebaseerd kan leiden tot ingewandsgisting (logisch, daar gefermenteerde tarwe en hop bier en gas produceren) , wat weer kan leiden tot ontstekingen die de de dichtingen tussen de darmwandcellen verzwakken.
Door deze beschadigingen ontstaan ‘lekken’ die verboden stoffen, zoals onvolledig verteerde plantaardige eiwitten, in staat stellen de darmwandbarrière te passeren.
Deze plantaardige eiwitten, die lectines worden genoemd, veroorzaken flinke problemen zodra ze in de bloedbaan worden ogpgenomen omdat hun structuur zo lijkt op lichaamseigen eiwitten; sommige lectines lijken op de eiwitten in gewrichten, andere op eiwitten die betrokken zijn bij de filterfunctie van de nieren en weer andere op die van eiwitten op zenuwuiteinden.
Omdat ze zo sterk lijken op lichaamseigen eiwitten maar toch lichaamsvreemd zijn, trekken de lectines de aandacht van het immuun-afweersysteem, dat ze aan zal vallen. Helaas gebeurt het nogal eens dat wanneer het immuunsysteem eenmaal in werking is gezet, dit het lichaamseigen eiwit aanziet voor de indringer. Hierdoor ontstaat een hele reeks aan ziekten en afwijkingen die we kennen onder de naam van : arthritis (gewrichten), ingewandsontsteking (inflammatory bowel diseases), multiple sclerose (zenuwen?) en auto-immuunziekte van de nier. De onschuldiger varianten zijn het ontstaan van allergieën en astma.
Alle planten bevatten eiwitten die als lectines kunnen werken, maar de meeste zijn tamelijk onschadelijk. De ergste zijn afkomstig van granen en dan met name van tarwe en maïs maar ook van bonen en dan vooral rode nierbonen (kidney beans). Het verwijderen van deze voedingsmiddelen uit ons dieet kan voor ons allemaal gunstig uitpakken, maar het is vooral erg belangrijk voor mensen die risico lopen op auto-immuunziekten zoals rheumatoide arthritis, ankylosing spondylitis (ziekte van Bechterew =soort reuma in rug en ruggewervels), psoriasis, type I diabetes mellitus, multiple sclerosis, ziekte van Crohn, gezwelvormende (ulcerativie) colitis, glomerulonephritis, en mogelijk een aantal andere ziekten.
In onze patiënten die aan zulke ziekten lijden (of er een vergroot risico op hebben gezien hun familiegeschiedenis) beginnen we met een ingewands-rehabilitatieprogramma dat inhoudt dat alle granen uit de voeding worden verwijderd. Bovendien wordt de voeding aangevuld met 20 tot 40 gram glutamine per dag (een aminozuur dat de darm-celwanden voedt ) en we zorgen er ook voor dat ze genoeg eenvoudig verteerbare hoogwaardige eiwitten en vetten binnen krijgen om aan de behoefte te voldoen.
Om dit gemakkelijker te maken gebruiken we een eiwitdrank-supplement (wei) dat deze patiënten tot een week lang blijven gebruiken om hun darmen de kans te geven zich te herstellen. Daarna gaan weover op de Purist-variant van ons voedingsplan.
[die drank bevat dus wei met extra vitaminen en vmineralen maar ZONDER ijzer, bovendien mag het onder geen beding aspartaam bevatten. Aan elke portie eiwit = plm 30-40 gram per maaltijd afh van lengte/gewicht/geslacht moet dan nog 10 gram glutamine en 250 ml water worden toegevoegd. Bovendien nog extra magnesium-kalium innemen evenals een paar eetlepels levertraan. ]
Als je op dit moment medicijnen neemt voor hart, te hoge bloeddruk of bloedsuiker en met name insuline, dan is medische begeleiding uitdrukkelijk nodig.



Aanvulling uit het hoofdstuk zelf

Tarwe wordt als de grootste boosdoener gezien omdat het lectine in tarwe, dat tarwekiem agglutinine of WGA heet, aminozuurketens bevat die sprekend lijken op lichaamseigen eiwitten in gewrichten evenals de myeline eiwitten.
In kidney beans zit het lectine phytohemagglutinine of PHA dat weer (toevallig!) lijkt op eiwitten in de nieren evenals een aantal andere lichaamsweefsels.
Multiple sclerose komt bijv veel vaker voor in gebieden waar veel tarwe en rogge wordt geconsumeerd.
Al deze ziekten schijnen in het Stenen Tijdperk (Paleolithicum) niet of nauwelijks voor te zijn gekomen.
Bedenk dat onze oerouders nooit graanprodukten hebben gegeten: geen brood, geen pasta, geen tortillas en zelfs geen rijst. Jouw ingewanden lijken sprekend op die van hen. Hun immuunsysteem werkte hetzelfde als dat van jou.

Espi
 
Laatst bewerkt:
Blijkt dat plantaardig voedsel ook niet altijd zo onschuldig is...
Heel interessant Espi, tnx
 
Inderdaad erg interessant artikel (evenals de rest uit dat boek)! Blijft natuurlijk wel de grote vraag welke voedingsmiddelen we wél veilig kunnen gebruiken als koolhydraatbron...
Wordt daar nog meer over verteld?
 
Ik ben nog niet uitgelezen in het boek en mijn samenvattingen lopen nu gelijk op met wat ik lees. Het komende hoofdstuk gaat met name in op de rol van suikers in de voeding en opnieuw rijzen de haren je ten berge!

Ik bladerde ook vast vooruit naar hun voorstellen over wat je zou kunnen eten.
In feite zeggen ze dat je helemaal geen KH nodig hebt.. hier ben ik het niet mee eens. Hoe wil je zonder voldoende glycogeen intensief trainen? Ze staan dan ook bijv superlangzame KT voor.

Maar ff terug naar de KH: ze raden aan vooral fruit en groenten te eten waar veel vezels, weinig zetmeel en niet veel suiker in zit en daarmee je insuline niet laat pieken.

Ze splitsen de mensen die hun regime willen volgen op in hedonisten (levensgenieters), dilettanten en puristen (:mier: ). Mensen die serieuze gezondheidsklachten hebben zoals een auto-immuunziekte wordt aangeraden de purist uit te hangen als hun gezondheid hen lief is..

De purist moet: alle (ontbijt)granen vermijden en alles wat hieruit vervaardigd kan worden. Dat betekent:
- geen tarwe, haver, rijst, maïs, amaranth, rogge, gerst of spelt.
- geen leguminosen (gedroogde bonen inclusief sojabonen, velderwten en pinda's)
- geen enkel melkprodukt
- geen bewerkt voedsel
- geen enkele suiker muv honing en zelfs dan nog maar weinig
- geen zoetstoffen
- geen alcohol

De dilettant is iemand die over de gezondheid bezorgd is maar niet alles op wil geven. De dilettant vermijdt alle (ontbijt)granen als maïs, millet, rogge en tarwe. Vermijdt ook suiker en fructose.

En nu waar je op zit te wachten ;)

De hedonist haalt de KH uit
- groenten , waarbij ook hoog-KH met mate mogen worden gegeten, dat zijn dan 'witte' aardappelen en yams

- fruit: met name bessen, druiven, citroen, meloenen en rabarber. Iets meer bevatten grapefruit, bosbessen, kiwi, nectarines, sinaasappel en perziken. Matig zijn met rozijnen en ander gedroogd fruit evenals appels, abrikozen, bananen, papaya, peren, granaatappel, kokos, mango en ander tropisch fruit

Leguminosen in kleine hoeveelheden: gedroogde bonen, linzen, erwten en pinda's

Granen: kleine hoeveelheden bloem. Beperk de inname tot amaranth, gerst, maïs, millet, haver, rijst, rogge, spelt en tarwe

Dus in feite wordt de hedonist geen strobreed in de weg gelegd alleen de waarschuwing vooral de meeste KH uit fruit en groenten te halen en zeker niet meer dan 120 g KH per dag te eten, dat is dus 480 kcal en bij bijv. 2500 kcal/dag niet meer dan 20% van je totale inname aan kcal.

Nogmaals, ik ben het er mee eens zo lang we het over een doorsnee dag hebben en over de gemiddelde KT. De meeste mensen merken dat ze met weinig KH meer duurvermogen maar minder explosieve kracht hebben.

Espi
 
ankylosing spondylitis = Ziekte van bechterew, ( reuma in de onderrug en onderste rug wervels )

ben zelf zo`n klant.
 
hmmm...

erg interessant maar toch een bedenking, hoe zit het dan met Azië?
Een flinke brok uit de wereldbevolking eet voornamelijk rijst, terwijl men altijd beweerd dat aziaten zo oud worden door hun gezonde voeding?

???
 
Interrestant Espi... Lekker bezig :)
 
Originally posted by bart82
hmmm...

erg interessant maar toch een bedenking, hoe zit het dan met Azië?
Een flinke brok uit de wereldbevolking eet voornamelijk rijst, terwijl men altijd beweerd dat aziaten zo oud worden door hun gezonde voeding?

???
Maar wie zegt dat dit door de rijst ed. komt.

Aziaten eten ook minder vlees en meer vis, meer gezonde vetten en minder verzadigde.

Dat is de hoofdreden voor de gezondheid daar, en de Westerse ziekten hier.
 
Die lectines komen in meer of mindere mate voor. Ik zat nog te zoeken in het boek en wellicht vind ik een andere bron ergens anders, maar schijnbaar is rijst niet zo'n grote boosdoener als tarwe en bonen.
Niet helemaal gerelateerd aan lectine, maar wel aan de GI is dat basmati-rijst een lagere GI heeft dan gewone rijst. Van zilvervliesrijst weet ik het niet.

Verder speelt daar mee dat ze ook veeeeeel meer groenten eten vermoed ik en vooral, dat ze gewoon minder eten Proefdieren, die zo'n 10 tot 25% minder eten dan onderhoudsniveau leven veel langer dan wanneer je ze overvoert.
Dus : iemand die het goed voor heeft met zijn huisdieren laat ze niet 'ad libitum' eten (is term voor naar believen). Geldt ook voor je zelf.. daarom is het vast een beter idee de bulk/cutfases iets minder dramatisch te laten worden qua teveel/tekort aan kcal.

Espi (ik ga nog wel eens achter die lectines aan)
 
Back
Naar boven