AndroidHealthClinic

High intensity training: theorie en praktijk (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

High intensity training: theorie en praktijk

Dit artikel gaat dieper in op de theorie achter high intensity training, legt de principes van het systeem uit, en probeert te betogen waarom meer niet beter is, maar precies genoeg training de beste keuze is die je kunt maken als bodybuilder. Onderaan het artikel vind je handige links die laten zien hoe deze theorie in de praktijk is gebracht met verschillende trainingsschema´s. Het meest bekende HIT-schema is uiteraard "Heavy Duty" van wijlen Mike Mentzer. Dit is een extreem doorgevoerde versie van de HIT-principes. Zelf ben ik voorstander van de "Blood and Guts" trainingsmethode van ex Mr. Olympia Dorian Yates.

Welke keuze je ook maakt, de theorie achter HIT blijft altijd hetzelfde, en het doel van deze schema´s ook. De bedoeling van een goed HIT trainingsschema is dat je een maximale groeistimulans geeft aan je spieren, met zo weinig mogelijk werk (of volume), om zodoende zo min mogelijk hulpstoffen van het herstelvermogen te verspillen. Op deze manier is er een maximaal aantal hulpstoffen van het herstelvermogen beschikbaar voor overcompensatie in de vorm van nieuwe spiermassa, en wordt er zo min mogelijk verspild aan het herstellen van de energiebalans die negatief is geraakt vanwege de vermoeiende effecten van je training. Deze kern van HIT-training wordt hieronder uitgelegd.

Meer is niet beter, minder is niet beter; precies genoeg is het beste
De meerderheid van de bodybuilders hebben het idee dat het doel van een training is om zoveel mogelijk sets te doen om spiergroei te stimuleren. Deze bodybuilders zijn vaak massaal overtraind, en boeken al een ruime tijd geen vooruitgang meer in de gym. Een bodybuilding training is geen uithoudingswedstrijd. Het doel van een bodybuilder die als doel spiergroei heeft, is om als een rationeel individu te gaan trainen om precies genoeg stimulans te geven aan je spieren, zodat je optimaal kunt groeien. Bodybuilders moeten het idee dat meer beter is laten vallen, en notie nemen van het feit dat spieren een precieze hoeveelheid stimulans nodig hebben om te groeien. Meer stimulans is niet beter, minder stimulans is niet beter, maar precies genoeg stimulans is het beste.

Het principe van volume, ofterwijl het aantal sets dat een bodybuilder doet in een training, heeft een negatieve invloed op spiergroei. Of je nou één set doet, of honderd sets; iedere set is een aanslag op het herstelvermogen van je lichaam. Voor iedere set die je doet moet het menselijk lichaam waardevolle hulpstoffen opofferen om de energie terug te winnen die als gevolg van je training verloren is gegaan. Mike Mentzer legt het uit aan de hand van het principe “inroad”. Visualiseer een set van een oefening als een gat dat wordt gegraven in een weg. Na een training moet je lichaam eerst de energiebalans herstellen, ofterwijl het gat in de weg vullen. Hoe meer werk je herstelvermogen heeft aan het vullen van het gat, hoe minder energie er over is voor de ophoging bovenop de weg. Je lichaam heeft dus een beperkt herstelvermogen. Hoe meer waardevolle energie het menselijk herstelvermogen kwijtraakt aan het herstellen van de energiebalans, hoe minder energie en hulpstoffen er over zijn voor overcompensatie in de vorm van nieuwe spiergroei.

Trainen is een vorm van stress waar het lichaam niet aan gewend is. Wanneer iemand gaat zonnen, is dit ook een vorm van stress waar het lichaam niet aan gewend is. Wanneer je lichaam kort blootgesteld wordt aan UV-straling, resulteert dit in een bruiner wordende huid. Wanneer men te lang blootgesteld wordt aan zonnestraling, resulteert dit in een verbranding van de huid. Spiergroei werkt, net zoals het zonnen, op precies dezelfde manier, voor ieder individu. Wanneer je te lang, en teveel traint, kan je lichaam hier moeilijk van herstellen. Dit zal resulteren in overtraining, vergelijkbaar met het verbranden van de huid. De oplossing voor het beperkte herstelvermogen van de mens is om tijdens een training precies genoeg stimulans te geven om spiergroei te generen. De theorie van high intensity training doet dit.

Zoals eerder is betoogd, heeft iedere set die je doet een negatieve invloed op spiergroei, omdat iedere set een aanslag is op het herstelvermogen van de mens. Je moet echter minimaal één set doen om groei te stimuleren en om een training te hebben. De oplossing die high intensity training hiervoor biedt is om zo kort en intens mogelijk te trainen. Op deze manier stimuleer je spiergroei, terwijl er zo min mogelijk kostbare hulpstoffen van het herstelvermogen worden verspild om de energiebalans van het lichaam te herstellen. Je lichaam kan op deze manier zoveel mogelijk hulpstoffen gebruiken om hypertrofie te laten plaatsvinden, zonder dat deze verloren gaan aan het tegengaan van de vermoeiende effecten van een training.

De logische conclusie die hieruit volgt is dat één set tot absoluut spierfalen, voor ieder deel van een spiergroep, genoeg is om spiergroei te stimuleren. Sommigen vragen zich af, aangezien één set wel als erg weinig klinkt, of twee sets tot spierfalen niet beter is dan slechts één set. Deze individuen begrijpen de wetenschappelijke biologische theorie niet achter hypertrofie. Stel dat men twee sets tot falen doet, in plaats van één. Je herstelvermogen moet nu twee keer zo veel energie herstellen na deze training, dus dat resulteert juist niet in meer groei, maar in minder energie die beschikbaar is voor die groei! Nogmaals: meer is niet beter, minder is niet beter, maar precies genoeg stimulans om spiergroei te stimuleren is het beste.

Veel mensen komen weg met volumetrainingen, waarbij ze meerdere sets doen per oefening voor een spiergroep. Als beginnende bodybuilder kun je hier prima op vooruitgaan. Veel trainers vergeten echter dat je vanaf het moment dat je begint te trainen je kracht wel 300% kan groeien, maar je herstelvermogen slechts 20% kan verbeteren. Iemand die bijvoorbeeld na een jaar 200KG kan deadliften, terwijl hij met 60KG begon, heeft dus meer tijd en hulpstoffen nodig om te herstellen. Veel bodybuilders bereiken hierom na een jaar vaak een plateau, en komen niet meer verder. De enige oplossing die hiervoor bestaat is om minder sets en oefeningen te doen, en de training intenser te maken, terwijl je tegelijkertijd je lichaam (meer) rust moet gunnen om te herstellen. Je lichaam heeft op deze manier meer hulpstoffen ter beschikking om te herstellen van de zwaardere training, en om hypertrofie te stimuleren, zodat je groter en sterker wordt.

Wat veel bodybuilders echter doen is, naar mate ze langer trainen, juist méér sets toevoegen en frequenter trainen. Het resultaat hiervan is overtraining, omdat het lichaam de energiebalans niet kan herstellen die verloren is gegaan als gevolg van teveel volume. Dorian Yates, zesvoudig Mr. Olympia en high intensity training aanhanger, had hierover het volgende te zeggen: “I have never seen someone train too hard, but I often see people train too much. As you are able to work the muscles heavier and harder, they actually need less actual exercise and more time to recover”. Het principe dat meer niet beter is, minder niet beter is, maar precies genoeg stimulans om spiergroei te stimuleren het beste is gaat dus voor iedere bodybuilder op, zowel ervaren als onervaren. In de woorden van Mike Mentzer: “In a well-intended but misguided effort to correct the weak parts, most bodybuilders merely add exercises and sets to their existing regimes. Since most bodybuilders are already overtraining, such an increase in the volume of training will necessitate a decrease in intensity, a further depletion of their recuperative reserves, less results, more frustration, and the increased likelihood of ceasing training altogether. The proper approach, of course, to overcome weak points is not an increase in the amount of work performed, but an increase in the intensity of effort. Increased intensity must be attended by a decrease in the duration of the workout, or the growth that was stimulated won´t occur”.

Een training is geen uithoudingswedstrijd. De laatste paar herhalingen van een set die tot extreem spierfalen wordt gevoerd, zijn de herhalingen die groei stimuleren. Wanneer je groei hebt gestimuleerd, hoef je het niet wederom te doen. Je lichaam kan nu optimaal herstellen, zodat je de volgende training méér herhalingen kan doen, of het aantal KG kan toevoegen, met hetzelfde aantal herhalingen. Een herstelde spier is een sterkere spier, en een sterkere spier is een grotere spier. Op deze manier is high intensity training dé optimale manier om (natuurlijke) spiergroei te stimuleren.

Bij high intensity training train je kort, frequent en intens. Nadat je een spiergroep hebt opgewarmd, voer je één set uit tot positief falen (totdat je zelf geen herhaling zonder hulp van een spotter kan uitvoeren). Hierna heb je echter nog wel kracht om het gewicht te laten zakken in de negatieve fase, waarin een bodybuilder het sterkste is. Om tot absoluut spierfalen te trainen zul je dus zowel tot positief als tot negatief falen moeten trainen. Om dit te bereiken kun je, nadat je geen positieve herhaling meer kunt maken, een spotter je laten helpen om het gewicht omhoog te krijgen. De sporter laat hierop het gewicht zo langzaam mogelijk zakken in de negatieve fase. De spotter helpt je hierop nog een keer mee om het gewicht omhoog te krijgen. Dit noemen we geforceerde herhalingen. De sporter laat hierop wederom het gewicht zo langzaam mogelijk zakken, totdat hij in de negatieve fase het gewicht niet meer rustig kan laten zakken. Het is belangrijk om de positieve beweging van een herhaling explosief uit te voeren. De negatieve herhaling dient langzamer uitgevoerd te worden dan de positieve herhaling.

Handige links

• Voor de échte die-hards: een volledig seminar van Mike Mentzer, deel 1 tot en met 14. Erg informatief.
http://www.youtube.com/watch?v=hrpFjdgtrt0

• Hoe wordt een H.I.T oefening uitgevoerd? Dorian Yates in Temple Gym, die na enkele opwarmsets één enkele all-out werkset uitvoert, waarbij hij tot positief en negatief falen traint.
http://www.youtube.com/watch?v=MClvWrFM88s

• Het "Blood and Guts" trainingsschema van Dorian Yates op dutchbodybuilding.com. Erg informatief topic!
http://forum.dutchbodybuilding.com/f141/schema-dorian-yates-blood-and-guts-235155

• Het "Blood and Guts" trainingsschema van Dorian Yates op UK-muscle.com. Een algemene uitleg van het schema.
[Link niet meer beschikbaar]

• Dorian Yates Blood and Guts 6 week trainer op bodybuilding.com. Een aangepaste versie van het originele "Blood and Guts". Erg bruikbaar voor de natural bodybuilder, voor wie het originele "Blood and Guts" erg zwaar is.
http://www.bodybuilding.com/fun/dorian-yates-blood-guts-6-week-trainer.htm

• Mike Mentzers´s Heavy Duty H.I.T-schema Dé extreem doorgevoerde versie van HIT. Het schema werkte voor mij persoonlijk, maar ik ben het niet eens met de frequentie aanbevelingen van Mike.
http://www.bodybuilding.com/fun/becker22.htm

• Doggcrapp training van Danté Trudel. Erg leuk om af te wisselen, maar érg intens. Niet aan te raden voor mensen met zwakke gewrichten, of mensen die nog niet zo lang trainen.
http://dc-training.blogspot.com/

Beroemde high intensity-bodybuilders
• Dorian Yates
• Sergio Oliva
• Casey Viator
• Marcus Reinhardt
• Lee Labrada
• Mike Mentzer
• Ray Mentzer
• Aaron Baker

Gebruikte literatuur
• Darde, Ellington., The New High Intensity Training, New York 2001
• Mentzer, Mike., High-Intensity Training the Mike Mentzer Way, New York 1993
• Mentzer, Mike., Heavy Duty Nutrition, New York 1993
• Yates, Dorian., A Warrior Story, Birmingham 2002

mentzer_50217.jpg


yatesmikeham.jpg


mentzerintensity.jpg


caseyviator.jpg
 
Ja, maar 63 pounds is wel erg veel, vind je niet? Zie het maar eens voor je als een homp vlees van 30 kilo, dat extra op je lichaam geplakt wordt. 1 kilo per dag spier erbij, haha, dan zie je jezelf gewoon groeien.
 
Is dit wel zo? Het lijkt me dat wanneer het volume lager ligt de toegebrachte stress aan de spieren kleiner zal zijn.

Om maar een voorbeeld te geven: wat zal denk je meer schade aan je spieren geven en dus meer herstel vereisen, als je 1 setje bankdrukken tot fail doet (8x100kg bijv.) of als je meerdere setjes tot fail doet, dan pak je dus zobiezo dat eerste setje 8x100, maar dan doe je nog extra 6x100 erna, en daarna misschien nog een keer 5x100. In het tweede geval heb je waarschijnlijk een grotere trainingsimpact welk meer spierherstel vereist dan het ene setje bij HIT.

HIT staaft ook niet met wat de huidige wetenschap denkt wat effectief is als methodiek voor optimale spiergroei, dus ik vind het wel interessant te horen dat jij hier toch goed op reageert.


@kraft, ik meende in een HIT boek gelezen te hebben dat deze gains mede door spiergeheugen kwamen, dus misschien klopt het toch wel als alle factoren zijn geoptimaliseerd voor dat er een zo groot mogelijk verschil te zien zou zijn in 1 maand.

Ik volg je even niet? Je hebt het over meerdere sets tot falen in verhouding met 1 set tot falen.

Beide varianten tot falen en dus HIT. Enige verschil zit dan in het volume en dan gaat HIT er van uit dat je het minimale moet doen, dus als 1 set voldoende zou zijn waarom dan 2 sets doen (enz.)

Ik heb het over de verglijking tussen HIT en manieren met een minder grote impact. En ja, 3 HIT sets hebben een grotere impact dan 1, vraag wordt dan alleen zijn 3 sets nodig als 1 set genoeg kan zijn? Maw volume is bij HIT ondergeschikt aan intensiteit.

Wat de wetenschap aangaat, een groot deel gaat richting meer volume, maar niet ales, wat inhoud dat er ook mensen zijn die beter gaan om intensiteit. Voor jou zelf om uit te vinden wat beter werkt.
 
Ik volg je even niet? Je hebt het over meerdere sets tot falen in verhouding met 1 set tot falen.

Beide varianten tot falen en dus HIT. Enige verschil zit dan in het volume en dan gaat HIT er van uit dat je het minimale moet doen, dus als 1 set voldoende zou zijn waarom dan 2 sets doen (enz.)

Ik heb het over de verglijking tussen HIT en manieren met een minder grote impact. En ja, 3 HIT sets hebben een grotere impact dan 1, vraag wordt dan alleen zijn 3 sets nodig als 1 set genoeg kan zijn? Maw volume is bij HIT ondergeschikt aan intensiteit.

Wat de wetenschap aangaat, een groot deel gaat richting meer volume, maar niet ales, wat inhoud dat er ook mensen zijn die beter gaan om intensiteit. Voor jou zelf om uit te vinden wat beter werkt.

Als je veel volume pakt EN dit combineert met tot falen trainen dan is het toch geen HIT meer? Jij geeft nu aan een tot-falen setje de definitie een HIT setje.

Vorig jaar volgde ik een doorsnee 5-dagen split, maar wel waarbij ik iedere set tot falen ging. Ik kan dat schema dan toch zeker geen HIT noemen?
Om even een illustratie te schetsen, hier een borst-training op die manier:
Bijv:
Bankdrukken:
8x80
6x80
5x80 -> alles tot falen

Dumbbelldrukken:
10x30
8x30
6x30 ->elke set tot falen, ik kan de 2de en 3de set dus ook steeds minder pakken

Nog flyes en pec deck erachteraan met dezelfde methode.

En dan bijv. een andere dag rug, een andere dag benen... op dezelfde manier. Zo'n schema is toch zeker geen HIT?


En met je laatste alinea ben ik het zeker eens!

---------- Post toegevoegd Sat 13 Aug 2011 om 13:47 ----------

Ja, maar 63 pounds is wel erg veel, vind je niet? Zie het maar eens voor je als een homp vlees van 30 kilo, dat extra op je lichaam geplakt wordt. 1 kilo per dag spier erbij, haha, dan zie je jezelf gewoon groeien.

Ja, zou kunnen dat het is overdreven.
Maarja, ik denk een combinatie van spiergeheugen, helemaal depleten voor hij op de weegschaal stapt, flink wat roids naar binnen knallen en hij zal wel aardige genetics hebben gehad... dan is wel aardig wat mogelijk gok ik.
 
Als je veel volume pakt EN dit combineert met tot falen trainen dan is het toch geen HIT meer? Jij geeft nu aan een tot-falen setje de definitie een HIT setje.

Tot en voorbij falen trainen is het grondbeginsel van HIT. Intensiteit staat in HIT voor percentage van spierfalen. 100% intensiteit is tot en met spierfalen, 100+ % staat voor tot en met negatief falen.

Of dit nu bij 1 of meerdere sets is. Alleen gaan extreem HITters er van uit dat 1 set voldoende is terwijl minder extreem HITters van meer sets uitgaan

Heb je ook nog het verschil tussen tot positief falen, tot en met positief falen en tot en met negatief falen. 1 sets tot en met negatief falen kan een evengrote impact hebben als 3 sets tot positief falen, enz.
 
Tot en voorbij falen trainen is het grondbeginsel van HIT. Intensiteit staat in HIT voor percentage van spierfalen. 100% intensiteit is tot en met spierfalen, 100+ % staat voor tot en met negatief falen.

Of dit nu bij 1 of meerdere sets is. Alleen gaan extreem HITters er van uit dat 1 set voldoende is terwijl minder extreem HITters van meer sets uitgaan

Heb je ook nog het verschil tussen tot positief falen, tot en met positief falen en tot en met negatief falen. 1 sets tot en met negatief falen kan een evengrote impact hebben als 3 sets tot positief falen, enz.


Tot falen gaan is een populair principe en is onderdeel van de meeste gebruikte methodes. Het is meer het idee van de persoon zelf of hij vindt dat weinig sets/meer rust beter werkt (HIT-style) of niet. Maar dan zou ik niet zeggen dat een training uit de split zoals ik hem beschreef, of een andere niet-HIT methode die wel faaltraining incorporeert, een kleinere trainingsimpact heeft als een HIT-style training. Je kunt niet meer dan alles eruit halen en veel mensen halen in hun training alles eruit, maar wanneer dit in combinatie is met veel sets en kortere rustperiodes dan is het geen HIT meer.
 
Ik heb als een dwaas het boek van Dorian Yates a warrior's story als pdf proberen te zoeken op het ineternet en het is nergens te vinden. Ik heb ook al torrents geprobeerd...nergens niks. Heeft iemand misschien een werkend linkje ofzo? misschien van rapidshare of megaupload fileserve filestube of wat dan ook?
 
Ik heb als een dwaas het boek van Dorian Yates a warrior's story als pdf proberen te zoeken op het ineternet en het is nergens te vinden. Ik heb ook al torrents geprobeerd...nergens niks. Heeft iemand misschien een werkend linkje ofzo? misschien van rapidshare of megaupload fileserve filestube of wat dan ook?

Ik vrees voor je dat het extreem zeldzame boek alleen te koop is voor 40 euro van de site van Dorian zelf: http://www.dorianyates.net/store/product.php?productid=2.

Voor een goede uitleg van zijn Blood and Guts methode zou ik het echter niet kopen, maar de volgende site´s raadplegen:
[Link niet meer beschikbaar]
http://www.bodybuilding.com/fun/dorian_yates_training_insight.htm
http://forum.dutchbodybuilding.com/f141/schema-dorian-yates-blood-and-guts-235155/
 
1 tip je moet dit HIT niet meer dan 8 weken doen omdat je namelijk je spieren voor 100% gebruikt.
 
iK doe nu kort ook hit.

Moet zeggen ik ben binnen 35 a 45 min klaar.

Alleen het is wel slopend zeg.

Ik probeer het op de Yates manier maar ik doe het om de dag.
Voor mij is 2 dagen achter elkaar hit net iets te veel van het goede.
 
Mooi uitgelegd. Ben zelf ook grote voorstander VAN HIT, Dorian Yates-style, daar groei ik enorm snel mee (mits de goede voeding en rust natuurlijk).

Had ergens een artikel gelezen dat Dorian oorspronkelijk 2 sets tot spierfalen deed, dus eerste enkele warm up sets, daarna het zwaarst mogelijke gewicht met goede vorm voor een aantal herhalingen tot spierfalen. Zijn 2de set tot spierfalen deed hij echter met een iets lichter gewicht (10-20% lichter) omdat de 2de set nooit zo goed kan zijn als de eerste set, tenzij hij vond dat hij meer gewicht aankon de eerste set, dan behield hij het gewicht.

Vb. Bankdrukken

warm up set 1: 60kg x 10
warm up set 2: 80kg x 8
working set 1: 100kg tot spierfalen
working set 2: 90kg tot spierfalen (of 100kg tot spierfalen indien het gewicht van de eerste set te licht is)

Mijn advies is: experimenteer met het volume en het aantal sets tot spierfalen, ik vind 1 set tot spierfalen te weinig dus ik doe persoonlijk liever 2 sets tot spierfalen en een gemiddeld 'overall' volume.

Experimenteren is de boodschap denk ik, en aanpassingen maken waar nodig.
 
da's nog minder dan max-ot dan (3-4 sets, 4-6 reps zo zwaar mogelijk)
eens bekijken :)
 
oprechte niet lullig bedoelde vraag aan eenieder die dit ziet als een goede trainingsmethode:

waarom dorian juist als een kenner op het gebied van training zien terwijl hij enigszins bekend staat als een van de eerste van de massamonster generatie (waar zou dat toch grotendeels door komen) en als wereldrecordhouder meeste blessures

ik zou eerder zeggen dat training 1 van zn zwakkere punten is qua expertise.

ja ik ben me ervan bewust dat dit topic ouder is dan ik ben

---------- Toegevoegd om 15:06 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 14:51 ----------

Daarbij komt nog dat ongeveer al het onderzoek dat de laatste tijd gepubliceerd wordt bijna precies het tegenovergestelde heeft waargenomen. Namelijk dat totaal werkvolume op relevante intensiteit een veel bepalendere factor is voor hypertrofie dan hoe zwaar je in 1 set gaat. Dit is wel onderzoek gedaan in naturals uiteraard. Wat introductie van doping allemaal betekent voor en verandert aan wat de efficientste manier van trainen is weet (nog) niemand precies.

---------- Toegevoegd om 15:06 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 15:06 ----------

Daarbij komt nog dat ongeveer al het onderzoek dat de laatste tijd gepubliceerd wordt bijna precies het tegenovergestelde heeft waargenomen. Namelijk dat totaal werkvolume op relevante intensiteit een veel bepalendere factor is voor hypertrofie dan hoe zwaar je in 1 set gaat. Dit is wel onderzoek gedaan in naturals uiteraard. Wat introductie van doping allemaal betekent voor en verandert aan wat de efficientste manier van trainen is weet (nog) niemand precies.
 
linkje naar schema ofzo? hoeveel werkvolume zou je dan moeten hebben?
 
oprechte niet lullig bedoelde vraag aan eenieder die dit ziet als een goede trainingsmethode:

waarom dorian juist als een kenner op het gebied van training zien terwijl hij enigszins bekend staat als een van de eerste van de massamonster generatie (waar zou dat toch grotendeels door komen) en als wereldrecordhouder meeste blessures

ik zou eerder zeggen dat training 1 van zn zwakkere punten is qua expertise.

ja ik ben me ervan bewust dat dit topic ouder is dan ik ben

---------- Toegevoegd om 15:06 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 14:51 ----------

Daarbij komt nog dat ongeveer al het onderzoek dat de laatste tijd gepubliceerd wordt bijna precies het tegenovergestelde heeft waargenomen. Namelijk dat totaal werkvolume op relevante intensiteit een veel bepalendere factor is voor hypertrofie dan hoe zwaar je in 1 set gaat. Dit is wel onderzoek gedaan in naturals uiteraard. Wat introductie van doping allemaal betekent voor en verandert aan wat de efficientste manier van trainen is weet (nog) niemand precies.

---------- Toegevoegd om 15:06 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 15:06 ----------

Daarbij komt nog dat ongeveer al het onderzoek dat de laatste tijd gepubliceerd wordt bijna precies het tegenovergestelde heeft waargenomen. Namelijk dat totaal werkvolume op relevante intensiteit een veel bepalendere factor is voor hypertrofie dan hoe zwaar je in 1 set gaat. Dit is wel onderzoek gedaan in naturals uiteraard. Wat introductie van doping allemaal betekent voor en verandert aan wat de efficientste manier van trainen is weet (nog) niemand precies.

Zo kan je het bekijken, maar Yates zijn verklaring voor de blessures is dat hij niet veel aandacht besteedde aan kleine blessures zoals pijn aan de gewrichten enzovoort, wat iedere bodybuilder wel eens krijgt als je serieus traint als pro. De blessures komen zo groter en groter tot het lichaam er genoeg van heeft en er een spier scheurt of iets dergelijk. Opnieuw dit is Yates zijn verklaring, of het waar is of niet, weet hij natuurlijk alleen maar.

En tegenwoordig hebben ze voor alles studies die mekaar steeds opnieuw tegenspreken, zou er dus niet te veel op ingaan ;)

Experimenteren met verschillende trainingsmethoden zou ik zeggen (als je voeding en rust in orde is toch), zien waar je het snelst op groeit.
 
En tegenwoordig hebben ze voor alles studies die mekaar steeds opnieuw tegenspreken, zou er dus niet te veel op ingaan ;)

Experimenteren met verschillende trainingsmethoden zou ik zeggen (als je voeding en rust in orde is toch), zien waar je het snelst op groeit.

dat is niet hoe wetenschap werkt
 
En tegenwoordig hebben ze voor alles studies die mekaar steeds opnieuw tegenspreken, zou er dus niet te veel op ingaan ;)

Er is op dit moment wel een redelijke consensus over de relatie intensiteit vs volume hoor......
 
Kan ik geloven, maar je kan niet zeggen dat het niet gewerkt heeft voor Yates :p
Volume is natuurlijk onmisbaar in bodybuilding, Dorian Yates trainde ook niet op ultralaag volume, maar ook geen volume wat je hoog kan noemen. Mike Mentzer deed het dan wel met een la(a)g(er) volume, ik ga dus eerder akkoord met Yates zijn manier dan die van Mentzer.

Nu ja, zolang je maar groeit, dat is het belangrijkste :p
 
Haha Mentzer. Volstrekte idioot. Heeft m.i. de sportindustrie een dienst bewezen door vroegtijdig met een tuintje op zijn buik te gaan liggen.
 
Klinkt allemaal leuk. Ik ben er zelf ook ingetrapt. Werkt niet. Iedereen die dit leest: Je gooit weken, zoniet maanden van je kostbare trainingstijd door de plee hiermee.

Eens. Klote systeem. High intensity niet perse, maar HIT wel.
 
Back
Naar boven