MuscleMeat

pijn aan de pink bij plooien (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

wimmos

Huge Freak
15 jaar lid
Lid geworden
3 aug 2005
Berichten
7.329
Waardering
197
Haai,

Altijd als ik smorgens opsta heb ik pijn aan de pink en als ik hem plooi lijkt het alsof het been eruit gaat schieten. Het plooien gaat moeizaam en na een 30tal keer plooien gaat het dan wat beter, maar het voelt nog altijd wat raar aan.

Ik vrees voor artritis.. Kan dit op 18 jaar? Welke zijn dan nog symptomen, en zijn daar niet-chirurgische ingrepen voor? Zou dit eventueel kunnen komen door het bb'en?

Ik lig niet op mijn pink te slapen, voor de grapjassen :rolleyes:
 
Artritis (gewrichtsontsteking) kan vanaf je geboorte al voor komen... Zelfs artrose (voortijdige slijtage gewricht) kun je op deze leeftijd al krijgen...
Beide vormen vallen onder de grote noemer reuma.

Maar is het aan 1 pink of aan beide? Als het maar 1 pink is, is de kans op artritis of artrose heel klein. Misschien zit er dan iets niet helemaal of zijn plaats in je pink. Zowel artritis als artrose komen in heel veel gevallen symmetrisch voor (dus zowel links als rechts).

Als het artrose is, zit het meestal in het laatste gewricht (bij het uiteinde van je pink). De pijn wordt erger bij kou en vochtigheid (dit weer dus) en verzacht wanneer je het goed warm houdt (afwassen, douche, hotpack). De pijn en stijfheid zijn het ergst bij het opstaan en wanneer je de pink lange tijd niet hebt gebruikt.

Bij artritis, zit de pijn meestal in de knokkel of het eerste gewricht van je pink. Ook hier geldt dat kou en vochtigheid de pijn en stijfheid kunnen bevorderen, met warmte is de pijn dan te verzachten. Als het gewricht rood en gezwollen is en warm aanvoelt, is het juist aan te raden om het te koelen (coldpack, ijsblokje in theedoek). Ook hier geldt dat de pijn het ergst is na opstaan en wanneer je een tijd niets gedaan hebt.

Met onderstaande checklist van het Erasmus Medisch Centrum (ziekenhuis in Rotterdam) kun je kijken of het misschien reuma is en of het verstandig is om naar de huisarts te gaan:
[Link niet meer beschikbaar]
Wil je toch meer weten over reuma, kijk dan rond op de volgende site:
www.reumafonds.nl

Heel veel succes en ik hoop voor je dat het geen reuma is!

PS: ik heb zelf reumatische artritis, voornamelijk in mijn handen.
 
Bedankt voor de verstandige reply.

Aan m'n andere pink heb ik het niet *denk ik*, het doet alleszins geen pijn maar voelt niet helemaal gecontroleerd, maar dat is mss maar normaal bij elke pink.

Volgens de test heb ik geen reuma, maar dat waren minder dan 20 vragen dus ik betwijfel of die zo nauwkeurig is :rolleyes: .

Ik ga nog wat info opzoeken, vind het een beetje verspilling om voor zoiets kleins naar de dokter te gaan, en die zal het ook niet weten zonder weer door te verwijzen naar een specialist..

Andere reacties altijd welkom!
 
Back
Naar boven