- Lid geworden
- 7 mrt 2010
- Berichten
- 456
- Waardering
- 98
- Lengte
- 1m83
- Massa
- 85kg
Aangezien ik niet echt een broodeter ben, is het soms lastig om een fatsoenlijke maaltijd te vinden die ik makkelijk mee kan nemen, en lekker kan zijn zonder op te warmen in de magnetron.
Persoonlijk vind ik wraps een ideaal product om mee te nemen, flinke hoeveelheid maken met lekkere vulling en per stuk in alu-folie wikkelen, prima in te vriezen... (let wel op als je dingen als sla, tauge en mais toevoegt, deze worden slap na invriezen en ontdooien, en kan je dus beter enkel in koelkast bewaren)
Afhankelijk van wat erop zit prima koud te eten (wel dag van tevoren uit vriezer in koelkast leggen, koud is niet bevroren), maar ook goed op te warmen in tosti-ijzer (met alu-folie eromheen) of in magnetron (zonder folie ofc, tenzij je van mooie lichtjes in je magnetron houd)
Helaas zijn er in de super meestal alleen meergranen-wraps te krijgen (of je moet naar reform, en betaald je scheel) Het nadeel van meergranen is dat het helemaal niks zegt... Net als bij brood is er geen eis aan meergranen producten die een bepaalde verhouding afdwingt, waardoor je nog steeds niet zeker bent van vezels etc... Zie hier artikeltje over meergranen vs volkoren:Klik!
Daarom wilde ik eens proberen zelf volkoren wraps te maken en bij deze het recept (kinderlijk makkelijk) met voedingswaarde en foto's:
Ingrediënten:
250g volkoren tarwemeel
3g olijfolie (mini scheutje)
150ml water
snufje zout
Bereidingswijze
1
Gooi alle ingrediënten bij elkaar en meng deze
makkelijkste is om te beginnen met bloem en zout in een schaal
de olie bij het water gooien
en dan het vocht al roerende (garde/lepel) in de schaal toe te voegen
goed kneden tot het een mooie brei is (wordt vrij droog, en als het goed gekneed is nog maar amper plakkerig)
zie foto 1
2 deel je deeg op in 4 porties (ik wilde oorspronkelijk er 5 van maken zoals je op foto ziet, maar dan werden de wraps te klein)
makkelijkste is het deeg in je handen heen en weer rollen tot het een cilindervorm krijg, en dan snijden
zie foto 2
3 rol van een portie een egale deegbal tussen je handen (dus zonder scheuren)
plat deze op het aanrecht, in een semi-ronde vorm
* pak een deegroller en rol vanuit het midden naar de zijkanten (in het begin niet te hard drukken, dan zit het rondom je roller, of krijg je een ovale wrap ipv een ronde)
zodra je het gevoel hebt dat je met harder drukken de wrap niet groter krijgt, draai m om, en herhaal vanaf * (anders krijg je ze niet mooi dun)
zie foto 3
4 gooi de wrap in een droge koekenpan met anti-aanbak laag, en zet op LAAG vuur aan
draai om de minuut, en na ca 4 minuten heb je een prima wrap
zie foto 4
de wrap heeft een diameter van 20cm (plus onregelmatige uitsteeksels) en een voedingswaarde van:
207,5Kcal
8,1 Eiwitten
38,1 Koolhydraten
2,5 Vetten
zie foto 5 (ps, ze liggen op grill omdat aanrecht vol lag, niet om te bakken)
vandaag voor t eerst gemaakt, eerste twee niet omgedraaid met uitrollen, scheelt behoorlijk, ben nu ff in excel wat voedingswaardes aan t uitrekenen voor vullingen; doel E/K/V is ca 30/50/20, evt later ook enkele met 40/40/20
Een van de vullingen wordt een koude wrap met zalm/knoflook-roomkaas(light) en wat ui/andere groenten, recept is af en dicht genoeg bij 30/50/20, maar bereid ik waarschijnlijk morgen pas en zal ik hetzelfde uitwerken met foto's
Andere vullingen wordt iets alla chili con carne en een kip-sate variant...
als er nog suggesties voor vullingen/andere wensen zijn hoor ik het graag, en ga ik de uitdaging wellicht aan
Persoonlijk vind ik wraps een ideaal product om mee te nemen, flinke hoeveelheid maken met lekkere vulling en per stuk in alu-folie wikkelen, prima in te vriezen... (let wel op als je dingen als sla, tauge en mais toevoegt, deze worden slap na invriezen en ontdooien, en kan je dus beter enkel in koelkast bewaren)
Afhankelijk van wat erop zit prima koud te eten (wel dag van tevoren uit vriezer in koelkast leggen, koud is niet bevroren), maar ook goed op te warmen in tosti-ijzer (met alu-folie eromheen) of in magnetron (zonder folie ofc, tenzij je van mooie lichtjes in je magnetron houd)
Helaas zijn er in de super meestal alleen meergranen-wraps te krijgen (of je moet naar reform, en betaald je scheel) Het nadeel van meergranen is dat het helemaal niks zegt... Net als bij brood is er geen eis aan meergranen producten die een bepaalde verhouding afdwingt, waardoor je nog steeds niet zeker bent van vezels etc... Zie hier artikeltje over meergranen vs volkoren:Klik!
Daarom wilde ik eens proberen zelf volkoren wraps te maken en bij deze het recept (kinderlijk makkelijk) met voedingswaarde en foto's:
Ingrediënten:
250g volkoren tarwemeel
3g olijfolie (mini scheutje)
150ml water
snufje zout
Bereidingswijze
1
Gooi alle ingrediënten bij elkaar en meng deze
makkelijkste is om te beginnen met bloem en zout in een schaal
de olie bij het water gooien
en dan het vocht al roerende (garde/lepel) in de schaal toe te voegen
goed kneden tot het een mooie brei is (wordt vrij droog, en als het goed gekneed is nog maar amper plakkerig)
zie foto 1
2 deel je deeg op in 4 porties (ik wilde oorspronkelijk er 5 van maken zoals je op foto ziet, maar dan werden de wraps te klein)
makkelijkste is het deeg in je handen heen en weer rollen tot het een cilindervorm krijg, en dan snijden
zie foto 2
3 rol van een portie een egale deegbal tussen je handen (dus zonder scheuren)
plat deze op het aanrecht, in een semi-ronde vorm
* pak een deegroller en rol vanuit het midden naar de zijkanten (in het begin niet te hard drukken, dan zit het rondom je roller, of krijg je een ovale wrap ipv een ronde)
zodra je het gevoel hebt dat je met harder drukken de wrap niet groter krijgt, draai m om, en herhaal vanaf * (anders krijg je ze niet mooi dun)
zie foto 3
4 gooi de wrap in een droge koekenpan met anti-aanbak laag, en zet op LAAG vuur aan
draai om de minuut, en na ca 4 minuten heb je een prima wrap
zie foto 4
de wrap heeft een diameter van 20cm (plus onregelmatige uitsteeksels) en een voedingswaarde van:
207,5Kcal
8,1 Eiwitten
38,1 Koolhydraten
2,5 Vetten
zie foto 5 (ps, ze liggen op grill omdat aanrecht vol lag, niet om te bakken)
vandaag voor t eerst gemaakt, eerste twee niet omgedraaid met uitrollen, scheelt behoorlijk, ben nu ff in excel wat voedingswaardes aan t uitrekenen voor vullingen; doel E/K/V is ca 30/50/20, evt later ook enkele met 40/40/20
Een van de vullingen wordt een koude wrap met zalm/knoflook-roomkaas(light) en wat ui/andere groenten, recept is af en dicht genoeg bij 30/50/20, maar bereid ik waarschijnlijk morgen pas en zal ik hetzelfde uitwerken met foto's
Andere vullingen wordt iets alla chili con carne en een kip-sate variant...
als er nog suggesties voor vullingen/andere wensen zijn hoor ik het graag, en ga ik de uitdaging wellicht aan