XXL Nutrition

uitleg designer steroïd

Bezoekers in dit topic

proradost

Advanced Bodybuilder
10 jaar lid
Lid sinds
30 okt 2007
Berichten
1.161
Waardering
1
Een nog onbekend aantal atleten is in de Verenigde Staten positief bevonden op het gebruik van een nieuw steroïd. In de urine van de sporters werden sporen aangetroffen van de steroïd tetrahydrogestrinon (THG). THG is een zogenaamde ‘designer steroïd’, waarvan het opsporen tot op heden niet mogelijk was. Nu daar verandering in is gekomen lijkt een nieuw dopingschandaal op handen.

Amerikanen ontdekken nieuw steroïd
Enkele maanden geleden werd het Amerikaanse Anti-Doping Agentschap (USADA) getipt over het gebruik van een nieuw steroïd. Op dat moment was er nog geen detectiemethode voorhanden, die het middel in urine kon opsporen. Door gebruik te maken van een injectiespuit die de stof bevatte, kon een laboratorium de exacte chemische structuur vaststellen en daar de juiste opsporingsmethode op afstemmen. Inmiddels is bekend dat de stof kan worden aangemerkt als tetrahydrogestrinon (THG), een ‘designer steroïd’. Van een groot aantal sporters is het urinemonster nogmaals geanalyseerd. Hoewel de B-monsters nog worden onderzocht, schijnt een aantal van hen positief te testen op THG.

Wat is een ‘designer steroïd’?
Een designer steroïd is een middel dat qua werking sterke gelijkenis vertoont met een farmaceutisch steroïd, maar niet als zodanig geregistreerd staat. Designer steroïden worden ‘ontworpen’ door kleine aanpassingen te maken in de chemische structuur van de bestaande en erkende varianten. Hoewel de effecten dus nagenoeg dezelfde zijn, is de structuur afwijkend. Deze afwijking zorgt er vervolgens voor dat een steroïd bij een laboratoriumanalyse niet als zodanig kan worden geïdentificeerd.

THG
Een Amerikaans laboratorium heeft inmiddels een test ontwikkeld waarmee de nieuwe designer steroïd kan worden aangetoond. Het middel is uiteindelijk bestempeld als tetrahydrogestrinon (THG). Het komt voor wat betreft de chemische structuur overeen met de verboden steroïden gestrinon en trenbolon. Hoewel THG niet als verboden stof op de dopinglijst genoemd wordt, kan het middel worden aangemerkt als ‘aan steroïden aanverwante stof’ en is daarmee verboden. De chemische structuur van gestrinon vertoont grote gelijkenis met het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Gestrinon is bekend als medicijn en wordt onder meer gebruikt bij vrouwen die lijden aan endometriose. Endometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederweefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, groeit op plaatsen buiten de baarmoeder. Het doel van de medicatie is om de ovulatie zo lang mogelijk tegen te gaan. THG vertoont ook gelijkenis met danazol, een medicijn dat men in Nederland bijna niet meer voorschrijft. Dit omdat de bijwerkingen onomkeerbaar en ernstig kunnen zijn. Omdat danazol een zwak synthetisch mannelijk hormoon is, kan naast een vergrote spieropbouw de borstgrootte afnemen en de lever worden aangetast.

Designer steroïden ontmaskerd
Het is niet de eerste keer dat een steroïd werd ontwikkeld waarvan werd gedacht dat het niet te ontdekken zou zijn. Een van de bekendste gevallen waarin sprake was van het gebruik van een designer steroïd, was ongetwijfeld de zaak Tammy Thomas. De Amerikaanse wielrenster werd op 14 maart 2002 betrapt op doping. Nadat zij eerder al voor twee jaar was geschorst, werd nu voor de 2e maal een verhoogde testosteronspiegel geconstateerd. Onderzoek wees uit dat het ditmaal ging om gebruik van de steroïd norbolethon, een middel waarmee eind jaren zestig geëxperimenteerd werd op kinderen met een groeiachterstand en dat een toxische werking kan hebben. Uiteindelijk is het middel nooit in productie genomen. Tammy’s ‘design’ werd getraceerd en de renster levenslang geschorst. De atleten die in Amerika positief zullen testen met hun THG-ontwerp, hangt in ieder geval een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Een duur design, als het je de Olympische Spelen kost…

1 ken ik al namelijk Jungle Warfare.....welke zijn er nog designer Steroïds ??????
 
als ik mij niet vergis kan je daar onder plaatsen

havoc en alle klonen ervan
superdrol en alle clonen ervan
nog paar andere

grtz

bart
 
dwain chambers was toch positief op THG? 2 jaar geleden al of zo en THG is toch The Clear?
 
The Clear ja is toch van het ontwerp van Patrick Arnold. De halve honkbal wereld werd er van verdacht dat te gebruiken.
 
ergomax lmg van alri toch ook???
 
Back
Naar boven