- Lid sinds
- 31 jan 2008
- Berichten
- 1.054
- Waardering
- 120
- Lengte
- 1m80
- Massa
- 85kg
Ik kwam net hier langs: [Link niet meer beschikbaar]
Interessant om te lezen hoe het allemaal gemaakt wordt, dat al het spul van een paar grote fabrikanten afkomt en nog een paar leuke feitjes.
Ik kwam hier op omdat ik zonet het idee had om bij de kaasfabriek van Domo in Borculo eens te informeren naar een afname van een grote hoeveelheid whey concentraat. (ja geniaal idee he, ik weet het , heel stiekem gehoopt dat ze zouden zeggen; "tuurlijk jongen we hebben 100kg staan en we verkopen het normaal aan chinezen voor 10cent de kg", maar dat bleek niet het geval )
hoe dan ook, hopelijk vinden mensen het hier boeiend om ff te lezen.
"Whey Isolaat – De Meest Zuivere Vorm van Eiwit
dinsdag 02, 02 2010 by: Barry - nrgBOOST.nl Category: Supplementen
Whey, het is zo’n term die je in de meeste sportscholen voorbij hoort komen. Dan gaat het over de smaak, dan weer over de prijs en weer een andere keer hoor je iets over de kwaliteit. Met name dat laatste krijgt deze keer de nodige aandacht.
Eerst nog even dit: al eerder werden eiwitten besproken: Zie alles over eiwitten en zie het hoe en wat over eiwitten.
Het verschil tussen een eiwit concentraat en een isolaat kwam al aan bod.
Binnen de familie van whey, bestaan er meerdere varianten. Zo heb je het isolaat, en het concentraat. Het isolaat is een meer gefilterde vorm van het eiwit dan een concentraat. Je ziet dat terug in de voedingswaarden. Zo bevat een goed isolaat, minder vetten en koolhydraten dan een concentraat. Nu moet je uiterard je vetten en koolhydraten wel binnen krijgen, maar het is fijner om daarvan zelf te bepalen in welke mate je dat doet. Zou je een zeer goedkoop, onzuiver eiwit kopen waarbij je bij elke schep eiwit een berg koolhydraten binnenkrijgt dan doe je eigenlijk een miskoop.
Als richtlijn zou ik bij een eiwit isolaat aanhouden, minder dan 2 gram vetten per schepje eiwit. Een schepje is zo’n, 28 a 30 gram. De koolhydraten moeten onder de 3 gram liggen.
Een concentraat is een wat rauwere versie van het eiwit. Minder ver bewerkt, meer reststoffen erbij. Met de opnamesnelheid geeft dit een klein verschil, omdat er meer “afval” bij zit.
Betrek je een concentraat, dan ligt de norm wat hoger voor de voedingswaarden. Hou een maximum van circa 3 gram koolhydraten per schepje aan. De vetten rond de 2 gram. Het percentage eiwit zit zo rond de 70 a 80. Veel hoger dan dat zal je niet tegenkomen.
Het verschil tussen de twee vormen zit hem zoals gezegd in het bewerkingsproces. Niet zozeer de andere aanpak, maar meer de “diepte” van de bewerking.
Enkele voorbeelden van de manier van verwerking:
Microfiltratie (ook bekend als Ultrafiltratie )
De whey wordt met deze manier van werken, gescheiden van de vloeibare melk. ( Whey blijft een dierlijk eiwit, want het komt van melk! ) Het is een vrij simpele manier van scheiden. Omdat er geen enkele fabrikant is die hier patent op heeft, is dit direct ook de goedkoopste manier van werken. Vrijwel elke fabrikant die in het goedkopere segment zit, werkt op deze manier. Het doet niet af aan de kwaliteit, mocht je daar bang voor zijn.
Cross-Flow microfiltratie ( ook bekend als CFM )
Deze manier is wel gepatenteerd, door het bedrijf Glanbia Nutritionals. Dat zie je meteen terug in de kosten van dit proces. Daar waar de filters in de gewone microfiltratie zo’n 15.000 dollar kosten, zijn de filters voor CFM een stuk duurder. De CFM filters kosten zeker 150.000 dollar. Een verschil in de kwaliteit is nu al terug te zien, daar deze filters van keramisch materiaal zijn. Ze gaan een stuk langer mee, en zijn in principe onverwoestbaar.
Het gefilterde product is dan ook een stuk zuiverder. Een groter aandeel calcium en minder natrium. De isolaten die door CFM zijn gemaakt, zijn een stukje duurder dan de rest. Het is echter wel een product dat waar geeft voor je geld.
Ion Exchange Whey
Deze verwerkingswijze is ook gepatenteerd, ditmaal door Davisco Foods. Zoals de naam al doet vermoeden, Ion, wordt hier gewerkt op een hoog scheikundig niveau. Door middel van electrons en ander moleculair gepuzzel, wordt de whey gescheiden van de vloeibare melk. Het resulteert in de hoogst denkbare versie van je whey, waarbij het grootste deel van de BCAA’s bewaard blijven.
Het is mogelijk om zowel een concentraat als een isolaat te verkijgen, dat via de Ion Exchange wijze is bereid."
Interessant om te lezen hoe het allemaal gemaakt wordt, dat al het spul van een paar grote fabrikanten afkomt en nog een paar leuke feitjes.
Ik kwam hier op omdat ik zonet het idee had om bij de kaasfabriek van Domo in Borculo eens te informeren naar een afname van een grote hoeveelheid whey concentraat. (ja geniaal idee he, ik weet het , heel stiekem gehoopt dat ze zouden zeggen; "tuurlijk jongen we hebben 100kg staan en we verkopen het normaal aan chinezen voor 10cent de kg", maar dat bleek niet het geval )
hoe dan ook, hopelijk vinden mensen het hier boeiend om ff te lezen.
"Whey Isolaat – De Meest Zuivere Vorm van Eiwit
dinsdag 02, 02 2010 by: Barry - nrgBOOST.nl Category: Supplementen
Whey, het is zo’n term die je in de meeste sportscholen voorbij hoort komen. Dan gaat het over de smaak, dan weer over de prijs en weer een andere keer hoor je iets over de kwaliteit. Met name dat laatste krijgt deze keer de nodige aandacht.
Eerst nog even dit: al eerder werden eiwitten besproken: Zie alles over eiwitten en zie het hoe en wat over eiwitten.
Het verschil tussen een eiwit concentraat en een isolaat kwam al aan bod.
Binnen de familie van whey, bestaan er meerdere varianten. Zo heb je het isolaat, en het concentraat. Het isolaat is een meer gefilterde vorm van het eiwit dan een concentraat. Je ziet dat terug in de voedingswaarden. Zo bevat een goed isolaat, minder vetten en koolhydraten dan een concentraat. Nu moet je uiterard je vetten en koolhydraten wel binnen krijgen, maar het is fijner om daarvan zelf te bepalen in welke mate je dat doet. Zou je een zeer goedkoop, onzuiver eiwit kopen waarbij je bij elke schep eiwit een berg koolhydraten binnenkrijgt dan doe je eigenlijk een miskoop.
Als richtlijn zou ik bij een eiwit isolaat aanhouden, minder dan 2 gram vetten per schepje eiwit. Een schepje is zo’n, 28 a 30 gram. De koolhydraten moeten onder de 3 gram liggen.
Een concentraat is een wat rauwere versie van het eiwit. Minder ver bewerkt, meer reststoffen erbij. Met de opnamesnelheid geeft dit een klein verschil, omdat er meer “afval” bij zit.
Betrek je een concentraat, dan ligt de norm wat hoger voor de voedingswaarden. Hou een maximum van circa 3 gram koolhydraten per schepje aan. De vetten rond de 2 gram. Het percentage eiwit zit zo rond de 70 a 80. Veel hoger dan dat zal je niet tegenkomen.
Het verschil tussen de twee vormen zit hem zoals gezegd in het bewerkingsproces. Niet zozeer de andere aanpak, maar meer de “diepte” van de bewerking.
Enkele voorbeelden van de manier van verwerking:
Microfiltratie (ook bekend als Ultrafiltratie )
De whey wordt met deze manier van werken, gescheiden van de vloeibare melk. ( Whey blijft een dierlijk eiwit, want het komt van melk! ) Het is een vrij simpele manier van scheiden. Omdat er geen enkele fabrikant is die hier patent op heeft, is dit direct ook de goedkoopste manier van werken. Vrijwel elke fabrikant die in het goedkopere segment zit, werkt op deze manier. Het doet niet af aan de kwaliteit, mocht je daar bang voor zijn.
Cross-Flow microfiltratie ( ook bekend als CFM )
Deze manier is wel gepatenteerd, door het bedrijf Glanbia Nutritionals. Dat zie je meteen terug in de kosten van dit proces. Daar waar de filters in de gewone microfiltratie zo’n 15.000 dollar kosten, zijn de filters voor CFM een stuk duurder. De CFM filters kosten zeker 150.000 dollar. Een verschil in de kwaliteit is nu al terug te zien, daar deze filters van keramisch materiaal zijn. Ze gaan een stuk langer mee, en zijn in principe onverwoestbaar.
Het gefilterde product is dan ook een stuk zuiverder. Een groter aandeel calcium en minder natrium. De isolaten die door CFM zijn gemaakt, zijn een stukje duurder dan de rest. Het is echter wel een product dat waar geeft voor je geld.
Ion Exchange Whey
Deze verwerkingswijze is ook gepatenteerd, ditmaal door Davisco Foods. Zoals de naam al doet vermoeden, Ion, wordt hier gewerkt op een hoog scheikundig niveau. Door middel van electrons en ander moleculair gepuzzel, wordt de whey gescheiden van de vloeibare melk. Het resulteert in de hoogst denkbare versie van je whey, waarbij het grootste deel van de BCAA’s bewaard blijven.
Het is mogelijk om zowel een concentraat als een isolaat te verkijgen, dat via de Ion Exchange wijze is bereid."